Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krem z niesłodzonego kakao, mleka, ciasteczek amaretti i rumu.

Składniki

szklana forma o średnicy 26 cm
3 łyżka niesłodzonego kakao
300 ml mleka
180 g amaretti
120 g cukru
żółtek
40 ml rumu
białka

Opis wykonania

Wymieszać kakao z 6 łyżkami zimnego mleka. Podgrzać pozostałe mleko. Rozgnieść 150 g ciasteczek migdałowych amaretti i wymieszać z kakao. W rondelku mieszając skarmelizować na złoty kolor 40 g cukru. Podlać 2 łyżkami wody i gotować tak długo, aż karmel będzie odchodził od ścianek. Wlać do rozgrzanej szklanej formy i równomiernie rozprowadzić, energicznie mieszając. Uwaga Karmel jest bardzo gorący. Utrzeć na krem żółtka, rum i 50 g cukru. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem.

Namoczone ciasteczka amaretti wymieszać z masą jajeczną, ostrożnie dodać ubite białka. Masę wlać do formy, wygładzić powierzchnię i przykryć folią odporną na działanie wysokiej temperatury lub folią aluminiową. Ustawić na ruszcie i gotować według przepisu. Przykryty krem odstawić w zimne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem formę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, następnie wyłożyć krem na duży talerz przewracając formę do góry dnem. Śmietanę ubić na sztywno, napełnić woreczek do wyciskania masy z końcówką w kształcie gwiazdki i ozdobić nią krem. Posypać pozostałymi ciasteczkami amaretti.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C, 45-50 minut oraz 4 godziny chłodzenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Pyszny krem bunet - polecam!