Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Domowy chleb żytni na drożdżach z otrębami

Domowy chleb żytni na drożdżach z otrębami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Choć w piekarniach nie brakuje różnego rodzaju pieczywa, począwszy od pszennych chlebów i bułek po wypieki z pełnego ziarna, nic nie może się równać ze smakiem domowego, samodzielnie przygotowanego chleba. Jeżeli boisz się eksperymentować z zakwasami lub zwyczajnie brak Ci czasu na długo wyrastające wypieki, koniecznie wypróbuj domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach, z dodatkiem bogatych w błonnik otrębów. Nie tylko smaczny i zdrowy, ale co najważniejsze długo zachowujący świeżość!

Składniki

2 szklanka maka żytnia
1 szklanka mąka pszenna
1 szklanka otręby żytnie
35 g świeże drożdże
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka cukier
300 ml ciepła woda
3 łyżka olej rzepakowy

Opis wykonania

Jak zrobić chleb żytni na drożdżach bez zakwasu? Zaczynamy od zaczynu:

Drożdże pokrusz i umieść w misce, zalej ok. 150ml ciepłej wody i dodaj cukier. Całość wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki żytniej oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaczyn drożdżowy odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut by zaczął pracować i rosnąć.

Sprawdź również: Jaką mąkę wybrać do pieczenia?

Pora na właściwe wyrabianie ciasta:

W misce (najlepiej szklanej) umieść pozostałą część mąki pszennej oraz żytniej. Dodaj otręby i sól i wymieszaj dokładnie. Dodaj przygotowany zaczyn drożdżowy i mieszaj do połączenia składników. Wlej pozostałą część wody i olej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy specjalnego haka w robocie kuchennym, aż konsystencja ciasta będzie jednolita i elastyczna. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie pół godziny ciasto ponownie wyrób, a następnie przełóż do natłuszczonej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki (najlepiej sprawdzi się prostokątna forma, tzw. keksówka). Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Gdy ciasto będzie po raz kolejny rosło, rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw chleb i piecz około 50-60 minut, aż góra będzie ładnie rumiana. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia (dzięki temu skórka będzie chrupka i nie nasiąknie wilgocią).

Jeżeli szukasz dobrego piekarnika, koniecznie sprawdź nasz poradnik: Piekarniki Bosch

 

Szybki chleb pszenno-żytni na drożdżach z otrębami najlepiej smakuje bezpośrednio po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami, takimi jak domowe, własnoręcznie przygotowane masło, warzywa czy ulubiona konfitura. By na dłużej zachował świeżość, przechowuj go w lnianym lub bawełnianym woreczku albo zawiń chleb w ściereczkę.

Smacznego!

Zobacz także: Domowe masło

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy