Krem szodonowy według Mateusza Gesslera

6 porcji
150 min
Średnie
Klasyczny deser, którym zaskoczysz niejednego fana słodyczy.
Składniki
250 g - cukru
500 ml - wina wytrawnego
6 szt. - żółtek
50 g - araku
20 g - żelatyny
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
325.3 kcal
Tłuszcz
5.6 g
Węglowodany
44.9 g
Błonnik
6 g
Białko
0 g
Sól
0.1 g
Krem szodonowy według Mateusza Gesslera
Krem szodonowy według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do misy robota kuchennego wbijamy żółtka i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszystą masę.
Miskę przekładamy do kąpieli wodnej i, cały czas ubijając, dodajemy powoli wino.
Pod koniec dodajemy namoczoną żelatynę i arak.

Rozlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Komentarze