Krem z borowików
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Krem z borowików
Krem z borowików
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło klarowane i posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodaj borowiki, tymianek, trochę soli, smaż 12–14 minut. Usmażone grzyby przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej do miękkości ok. 20 minut, na końcu gotowania dodaj śmietanę.
Ugotowane grzyby zblenduj na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Gotową zupę przelej do talerzy, udekoruj kilkoma grzybkami, posyp tymiankiem i... gotowe!
Komentarze