Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa krem z borowików z dodatkiem śmietany oraz tymianku jest idealnie kremowa i szalenie aromatyczna. Sprawdźcie prosty przepis na zupę borowikową, która podbije podniebienia wszystkich domowników (i gości!).

Składniki

800 g świeże lub mrożone borowiki
1 szt. cebula
1 łyżka masło klarowane
2 łyżeczka tymianek (świeży lub suszony)
600–800 ml woda
2 łyżka śmietana 18%
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
130.8 kcal
Tłuszcz
6.8 g
Węglowodany
8.25 g
Błonnik
8.2 g
Białko
0.9 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło klarowane i posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodaj borowiki, tymianek, trochę soli,  smaż 12–14 minut. Usmażone grzyby przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej do miękkości ok. 20 minut, na końcu gotowania dodaj śmietanę.

Ugotowane grzyby zblenduj na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Gotową zupę przelej do talerzy, udekoruj kilkoma grzybkami, posyp tymiankiem i... gotowe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy