Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa krem z borowików z dodatkiem śmietany oraz tymianku jest idealnie kremowa i szalenie aromatyczna. Sprawdźcie prosty przepis na zupę borowikową, która podbije podniebienia wszystkich domowników (i gości!).

Składniki

800 g świeże lub mrożone borowiki
1 szt. cebula
1 łyżka masło klarowane
2 łyżeczka tymianek (świeży lub suszony)
600–800 ml woda
2 łyżka śmietana 18%
do smaku sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
130.8 kcal
Tłuszcz
6.8 g
Węglowodany
8.25 g
Błonnik
8.2 g
Białko
0.9 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło klarowane i posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodaj borowiki, tymianek, trochę soli,  smaż 12–14 minut. Usmażone grzyby przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej do miękkości ok. 20 minut, na końcu gotowania dodaj śmietanę.

Krok 2

Ugotowane grzyby zblenduj na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotową zupę przelej do talerzy, udekoruj kilkoma grzybkami, posyp tymiankiem i... gotowe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Szlachetna pozycja nad którą trzeba pochylić się głębiej, i szarpnąć się na dokładkę !
Nastassia Mamaieva
Kremowa, aksamitna, przepyszna zupa-krem z borowików. Smak lasu! Pachnie w całym domu!
Marta
Pyszne! Na pewno będę powtarzać.
Monka
Przepyszny smak grzybków
fiziowaaa
Bardzo łatwy przepis i zupa wychodzi rewelacja!
Ewusia1222
Pyszny krem- zupy nie zabielałam, wtedy jest zdrowsza :)