Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zimne lody w gorącej ciasteczkowo-orzechowej panierce

Składniki

1 kg lody
100 g posiekane orzechy laskowe
100 g wiórki kokosowe
5 szt. herbatniki
2 szt. JAJKA
1 szt. sos czekoladowy
3 szt. tortilla

Opis wykonania

Z lodów formujemy kule o średnicy ok 4 cm u układamy na blasze. Wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ubijamy piane z białek z odrobiną soli. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy posiekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe, herbatniki. Obtaczamy każdą kulkę w jajku a następnie w orzechach laskowych wymieszanych z wiórkami kokosowymi, herbatnikami. Ściskamy kulki tak żeby porządnie obtoczyć lody. Wkładamy do zamrażalki na ok 40 minut. Po tym czasie powtarzamy czynność i obtaczamy lody w jajku i orzechach z wiórkami, herbatnikami. Wkładamy do zamrażalki na ok 1 godzinę. W międzyczasie przygotowujemy wafle do lodów z tortilli. Wykładamy formy do muffinek tortillą tak aby stworzyły małą miseczkę. Pieczemy ok 10 minut w temp 180 stopni. Olej mocno podgrzewamy i każdą kulkę lodową smażymy oddzielnie przez ok 30 sekund. Kule lodowe wkładamy do naszej upieczonej tortilli. Podajemy z bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych