Krewetki królewskie na ostro
4 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Krewetki z pomidorem, czosnkiem, papryczką chilli i pietruszką. Idealne na przystawkę - można podać je jako szybkie przekąski przed daniem głównym.
Składniki
24 szt. Krewetki obrane
4 szt. Pomidory
4 szt. Czosnek ząbki
1 szt. Papryczka chilli
1 garść Natka pietruszki
1 łyżka Oliwa
Krewetki królewskie na ostro
Krewetki królewskie na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krewetki czyścimy. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem na 15 sekund i ściągamy skórkę. Wyćigamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na plasterki. Papryczkę przekrajamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę. Na gorącoą wrzucamy czosnek i papryczkę, chwilę podsmażamy i wrzucamy krewetki. Smażymy po minucie z jednej strony i wrzucamy pomidory. Smażymy 2 min, wrzucamy pietruszkę, doprawiamy solą i wykładamy na talerz. Można podawać z bagietka korzenną.
Komentarze