Krewetki po tajsku
2 porcje
20 min
Łatwe
Niezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. Dania orientalne do bogactwo doznań smakowych!
Składniki
500 g kreweki (waga obranych i oczyszczonych)
6 szt. liście kaffiru
2 łyżka masło
2 szt. szalotka
2 szt. trawa cytrynowa (2 łodygi)
2 łyżka sok z limonki
1 łyżka sos rybny
1 szt. papryczka chilli
1 szt. pęczek świeżej kolendry
Krewetki po tajsku
Krewetki po tajsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotkę, trawę cytrynową i chili kroimy w cienkie plasterki, liście kaffiru kruszymy (odrzucamy twardy, środkowy patyczek). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, trawę cytrynową, chili, liście kaffiru i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone krewetki (obrane, z usuniętą czarną nitką) dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut. W trakcie duszenia dwa razy mieszamy składniki szpatułką. Krewetki podajemy posypane świeżą kolendrą.
Komentarze