Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Jest to najostrzejsza i najbardziej aromatyczna z kuchni azjatyckich. Ukształtowana została przez wpływy chińskie i indyjskie. W tej kuchni nie ma sztywnych zasad –ilość składników i ich kompozycja zależy...

Czytaj więcej
Kuchnia tajska
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jest to najostrzejsza i najbardziej aromatyczna z kuchni azjatyckich. Ukształtowana została przez wpływy chińskie i indyjskie. W tej kuchni nie ma sztywnych zasad – ilość składników i ich kompozycja zależy od kucharza i jego preferencji.

Kuchnia tajska charakterystyka

Najważniejszy jest balans między smakami. Wśród charakterystycznych składników kuchni tajskiej można wymienić mleczko koksowe, ryż, makaron, imbir, trawę cytrynową oraz liście limonki. Najczęściej wykorzystywanymi produktami białkowymi są kurczak, krewetki i tofu. Dania kuchni tajskiej nie tylko obłędnie smakują, ale również pięknie wyglądają. Bardzo ważny jest sposób podania potrawy. Do dekoracji dań często wykorzystywane są kwiaty oraz powycinane owoce i warzywa.

Potrawy kuchni tajskiej

Najbardziej znane tajskie potrawy to Pad Thai oraz zupa Tom Yum. Pierwsza z nich to wyśmienity smażony makaron z jajkiem, krewetkami, warzywami, pastą z tamaryndowca, sosem rybnym oraz dodatkiem dymki i kiełków. Zupa Tom Yum to ostra, a zarazem delikatna zupa z krewetkami lub kurczakiem, grzybami tam yan, mleczkiem kokosowym i warzywami. Całość doprawiona jest trawą cytrynową, chilli oraz kolendrą.