Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami | Akademia Smaku

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami | Akademia Smaku
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Idealnym uzupełnieniem wigilijnego barszczu może być tradycyjny, pachnący kapustą i grzybami kulebiak.

Składniki

Ciasto:
30g drożdży
2 szklanki mąki
2 żółtka
80 g masła
½ szklanki ciepłego mleka
½ łyżeczki soli

Farsz:
500g kiszonej kapusty
5 suszonych borowików
1 średnia cebula
2 jajka
olej
sól i pieprz do smaku
kminek

Opis wykonania

Krok 1

Drożdże wymieszaj z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstaw na 5 min. 

Do misy miksera przełóż mąkę,  dodaj żółtka, masło, szczyptę soli oraz resztę ciepłego mleka i rozrobione drożdże.

Wyrób gładkie ciasto. Misę robota z ciastem przykryj ściereczką. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. ​

Krok 2

Kapustę opłucz, odciśnij i posiekaj. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 1 godziny.

Grzyby mocz w wodzie przez ok. 3 godziny. Następnie gotuj je przez 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedź i pokrój w kosteczkę.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij, dodaj kapustę oraz grzyby i smaż przez 10 min na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj całe jajka, całość dobrze wymieszaj.  

Wyrośnięte ciasto rozciągnij na kształt prostokąta i na środku ułóż farsz. Złóż brzegi do środka, a następnie delikatnie zlep.

Krok 4

Przełóż do natłuszczonej keksówki. Posmaruj rozmąconym białkiem i posyp kminkiem.

Wsadź do piekarnika i piecz ok. 35-40 min w temp. 160 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszne, naprawdę warto spróbować.
Ewusia1222
Ja dodaję z mięsem :) Moja rodzina uwielbia
fiziowaaa
Moja babcia zawsze taki robiła