


Idealnym uzupełnieniem wigilijnego barszczu może być tradycyjny, pachnący kapustą i grzybami kulebiak.
Drożdże wymieszaj z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstaw na 5 min.
Do misy miksera przełóż mąkę, dodaj żółtka, masło, szczyptę soli oraz resztę ciepłego mleka i rozrobione drożdże.
Wyrób gładkie ciasto. Misę robota z ciastem przykryj ściereczką. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę opłucz, odciśnij i posiekaj. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 1 godziny.
Grzyby mocz w wodzie przez ok. 3 godziny. Następnie gotuj je przez 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedź i pokrój w kosteczkę.
Cebulę posiekaj, zeszklij, dodaj kapustę oraz grzyby i smaż przez 10 min na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj całe jajka, całość dobrze wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozciągnij na kształt prostokąta i na środku ułóż farsz. Złóż brzegi do środka, a następnie delikatnie zlep.
Przełóż do natłuszczonej keksówki. Posmaruj rozmąconym białkiem i posyp kminkiem.
Wsadź do piekarnika i piecz ok. 35-40 min w temp. 160 stopni.