Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami | Akademia Smaku

Opis wykonania

Idealnym uzupełnieniem wigilijnego barszczu może być tradycyjny, pachnący kapustą i grzybami kulebiak.

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami - krok 1

Drożdże wymieszaj z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstaw na 5 min. 

Do misy miksera przełóż mąkę,  dodaj żółtka, masło, szczyptę soli oraz resztę ciepłego mleka i rozrobione drożdże.

Wyrób gładkie ciasto. Misę robota z ciastem przykryj ściereczką. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. ​

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami - krok 2

Kapustę opłucz, odciśnij i posiekaj. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 1 godziny.

Grzyby mocz w wodzie przez ok. 3 godziny. Następnie gotuj je przez 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedź i pokrój w kosteczkę.

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami - krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij, dodaj kapustę oraz grzyby i smaż przez 10 min na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj całe jajka, całość dobrze wymieszaj.  

Wyrośnięte ciasto rozciągnij na kształt prostokąta i na środku ułóż farsz. Złóż brzegi do środka, a następnie delikatnie zlep.

Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami - krok 4

Przełóż do natłuszczonej keksówki. Posmaruj rozmąconym białkiem i posyp kminkiem.

Wsadź do piekarnika i piecz ok. 35-40 min w temp. 160 stopni.