Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kulki mocy Renaty

Kulki mocy Renaty
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kulki mocy - co kryje się pod tą enigmatyczną nazwą?

Składniki

2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (orzechy laskowe, nerkowce, migdały i ziarna słonecznika)
1 szklanka górskich płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych 1 godzinę wcześniej we wrzątku
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciemnego kakao
1 laska cynamonu
do obtoczenia: 1 szklanka wiórków kokosowych, maku, kakao, płatków migdałowych i sezamu

Opis wykonania

Cudowny zastrzyk energii i zdrowia, wypełniony orzechami, ulubionymi ziarnami i daktylami. Ta pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska znalazła już wielu amatorów. Spróbujcie koniecznie! 

Opis wykonania:

  1. W blenderze bardzo drobno zmiel orzechy z ziarnami, a następnie przesyp je do większej miski wraz z solą i przyprawami.
  2. Zmiel płatki owsiane i przesyp do osobnej miski.
  3. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę z moczenia odlej do szklanki, może się przydać później do rozrzedzenia masy), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
  4. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i wymieszaj w misce widelcem lub rękoma. Dodaj zmielone płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna.
    Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po trochu wodę pozostałą z moczenia daktyli.
  5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją w misce do lodówki na minimum 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.
  6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
  7. Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody i odkładaj na papier do pieczenia.
  8. Gotowe! Pralinki ułóż w papilotkach

Kulki mocy Renaty - zdjęcie 1

Kulki mocy Renaty - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych