Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kurczaki pieczone ze słodką papryką i rozmarynem

Kurczaki pieczone ze słodką papryką i rozmarynem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kurczak pieczony ze słodką papryką, rozmarynem i szałwią to przepis na aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Składniki

małe kurczaki, po 1 kg
pieprz, sól ziołowa
2-3 łyżka oliwy z oliwek
sól
słodka papryka
1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno siekanego
1 łyżka świeżej szałwii, drobno siekanej

Opis wykonania

Kurczaki umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy podzielić na dwie równe części. Wewnętrzne strony kurczaka przyprawić pieprzem i solą ziołową. Olej wymieszać z przyprawami i ziołami i polać nim z wierzchu połówki kurczaka. Na ruszcie ułożyć połówki kurczaka skórą do góry. Wsunąć wraz z nieperforowanym pojemnikiem do gotowania. Kurczaki piec, jak podano poniżej. Sposób nastawania: piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze 175-185⁰C, 45-55 minut. Wskazówka: kurczaki można przygotować również używając programu "Drób" "Kurczak, świeży".

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych