Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Kurczak z piekarnika to świetna propozycja na rodzinny obiad zarówno na co dzień, jak i od święta. Jego delikatne i chude mięso ma wielu miłośników. Pieczony kurczak zachwyca smakiem,...

Czytaj więcej
Kurczak pieczony
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kurczak z piekarnika to świetna propozycja na rodzinny obiad zarówno na co dzień, jak i od święta. Jego delikatne i chude mięso ma wielu miłośników. Pieczony kurczak zachwyca smakiem, chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Jednocześnie można go piec z warzywami, dzięki czemu od razu można przygotować całe danie w jednej brytfance.

Ile czasu piec kurczaka?

Jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań w przypadku przepisów na kurczaka z piekarnika. Czas pieczenia kurczaka jest ściśle uzależniony od jego wagi. Im większa tuszka, tym dłuższy czas pieczenia.

Przyjmuje się zasadę, że na każdy 1 kilogram kurczaka przypada 60 minut pieczenia. Wraz ze wzrostem masy tuszki, proporcjonalnie zwiększa się czas jej pieczenia.

Jak piec kurczaka?

Ze względu na niską zawartość tłuszczu, mięso po obróbce termicznej może być suche. Aby temu zapobiec, mięso przed pieczeniem warto moczyć w solance lub zamarynować. Dzięki temu mięso będzie soczyste i zyska bardziej wyrazisty smak. Za apetyczny wygląd pieczonego kurczaka odpowiada złocista i chrupiącą skórka. Aby się nie przypaliła, warto polewać kurczaka marynatą w trakcie pieczenia. Mniejsze elementy tuszki, np. skrzydełka, można owinąć folią aluminiową, by zapobiec ich nadmiernemu przypieczeniu.

Innym sposobem na pieczenie kurczaka z zachowaniem jego soczystości jest wykorzystanie rękawa. Kurczak pieczony w rękawie zachowuje soki i smaki wewnątrz mięsa, a temperatura rozchodzi się równomiernie. Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, co umożliwia przypieczenie skórki. Ciekawym i dość nietypowym sposobem na pieczenie kurczaka jest umieszczenie go na szklanej butelce, np. z piwem. Podczas pieczenia napój paruje i aromatyzuje mięso oraz utrzymuje jego soczystość.