Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Lazania z mięsem mielonym i pomidorami

Lazania z mięsem mielonym i pomidorami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo smaczna lazania, która bardzo smakuje mojej rodzince, zwłaszcza starszej córce i synowi :) Kuchnia włoska to doskonała inspiracja kulinarna.

Składniki

500 g makaron lazania
3 szt. pomidory
50 dkg mięso mielone
1 łyżeczka bazylia
1 łyżeczka oregano
1 szt. cebula
3 szt. czosnek ząbki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
20 dkg ser żółty
2 łyżka sos beszamelowy: masło
3 łyżka mąka
2 szklanka mleko
sól
pieprz

Opis wykonania

Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką. Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, dodajemy oregano i bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Na płaty lazanii z sosem dajemy połowę mięsa mielonego. Znowu układamy płaty lazanii smarujemy sosem beszamelowym. Dajemy pozostałe mięso mielone. I dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem Na wierzchu układamy plasterki sera żółtego Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem po wierzchu polewamy ketchupem

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Lazania to jeden z naszych ulubionych niedzielnych obiadów. Polecam.
Patrycja Lewandowska
Pierwszy raz robiąc lazanie nie podgotowałam płatów lazani przed pieczeniem i zastanawiam się, czemu odkryłam ten przepis tak pozno ? :D
Marzenna
Na kolację będzie idealna. Mięciutkie płaty lazani i mięso dobrze przyprawione.
Ancyna
Pyszne, pomidorowe, serowe czego chcieć więcej Pyszne syczące i bardzo podzielne