Lazania z mięsem mielonym i pomidorami
8 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Lazania z mięsem mielonym i pomidorami
Lazania z mięsem mielonym i pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką. Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, dodajemy oregano i bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Na płaty lazanii z sosem dajemy połowę mięsa mielonego. Znowu układamy płaty lazanii smarujemy sosem beszamelowym. Dajemy pozostałe mięso mielone. I dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem Na wierzchu układamy plasterki sera żółtego Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem po wierzchu polewamy ketchupem
Komentarze