Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tartaleti na bezglutenowym spodzie z musem z awokado, daktyli, bananów i surowej czekolady, / 10 sztuk.

Składniki

1/4 szklanka Mąki gryczanej
1/4 szklanka Mąki ryżowej
1/6 szklanka Mąki kukurydzianej
1 szczypta Soli himalajskiej
3 łyżka Masła 82%
1/2 łyżka Siemienia lnianego mielonego
1 szt. Duże, dojrzałe awokado
2 szt. Małe, dojrzałe banany
5 łyżka Gorzkiej, surowej czekolady
1 łyżka Nasion chia
1 szklanka Daktyle namoczone we wrzątku 1h

Opis wykonania

1), Ciasto: siemie zalewamy wrzątkiem (1/4szklanki), roztrzepujemy i pozostawiamy do wystygnięcia (na koniec dobrze włożyć do lodówki). Mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą (wszystkie można zrobić samemu poprzez zmielenie ziaren), sól, masło, 1 i 1/2 łyżki lodowatej wody i wystudzone siemie lniane zagniatamy szybko na jednolitą masę. Formułujemy kulę i wsadzamy do lodówki na min. 1 godz (idealnie na całą noc). 2). Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy wykładamy nim wysmarowane masłem tartaletki i nakłuwamy widelcem dno. Podpiekamy w 180C przez ok 15-20 min, tak aby ciasto ładnie się przyrumieniło i całkowicie upiekło. (bez fasoli i innych obciążników - ciasto nie rośnie). 3). Masa: nr1. Awokado, 1 banan, 4 łyżki roztopionej w kąpieli wodnej czekolany - blendujemy i dodajemy łyżkę Chia. nr2. Namoczone daktyle bez wody, 1 banan, łyżka roztopionej czekolady - blendujemy. 4). Wystudzone tartaletki wypełniamy po połowie masą nr1 (twardsza), później masą nr 2. 5). Zdobimy wedle uznania owocami, pestkami, orzechami, suszonymi owocami. Przechowujemy w lodówce. Mniam!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych