Legalne tartaletki mmmm!
5 porcje
30 min
Średnie
Tartaleti na bezglutenowym spodzie z musem z awokado, daktyli, bananów i surowej czekolady, / 10 sztuk.
Składniki
1/4 szklanka Mąki gryczanej
1/4 szklanka Mąki ryżowej
1/6 szklanka Mąki kukurydzianej
1 szczypta Soli himalajskiej
3 łyżka Masła 82%
1/2 łyżka Siemienia lnianego mielonego
1 szt. Duże, dojrzałe awokado
2 szt. Małe, dojrzałe banany
5 łyżka Gorzkiej, surowej czekolady
1 łyżka Nasion chia
1 szklanka Daktyle namoczone we wrzątku 1h
Legalne tartaletki mmmm!
Legalne tartaletki mmmm!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1), Ciasto: siemie zalewamy wrzątkiem (1/4szklanki), roztrzepujemy i pozostawiamy do wystygnięcia (na koniec dobrze włożyć do lodówki). Mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą (wszystkie można zrobić samemu poprzez zmielenie ziaren), sól, masło, 1 i 1/2 łyżki lodowatej wody i wystudzone siemie lniane zagniatamy szybko na jednolitą masę. Formułujemy kulę i wsadzamy do lodówki na min. 1 godz (idealnie na całą noc).
2). Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy wykładamy nim wysmarowane masłem tartaletki i nakłuwamy widelcem dno. Podpiekamy w 180C przez ok 15-20 min, tak aby ciasto ładnie się przyrumieniło i całkowicie upiekło. (bez fasoli i innych obciążników - ciasto nie rośnie).
3). Masa: nr1. Awokado, 1 banan, 4 łyżki roztopionej w kąpieli wodnej czekolany - blendujemy i dodajemy łyżkę Chia. nr2. Namoczone daktyle bez wody, 1 banan, łyżka roztopionej czekolady - blendujemy.
4). Wystudzone tartaletki wypełniamy po połowie masą nr1 (twardsza), później masą nr 2.
5). Zdobimy wedle uznania owocami, pestkami, orzechami, suszonymi owocami.
Przechowujemy w lodówce. Mniam!
Komentarze