Tartaletki
Tartaletki, czyli niewielkie tarty na dwa kęsy, to baza dla przekąsek wytrawnych i na słodko. Sprawdzą się one na każdym przyjęciu i domówce. W sprzedaży dostępne są gotowe tartaletki,...
Czytaj więcej
Tartaletki, czyli niewielkie tarty na dwa kęsy, to baza dla przekąsek wytrawnych i na słodko. Sprawdzą się one na każdym przyjęciu i domówce.
W sprzedaży dostępne są gotowe tartaletki, ale ich samodzielnie wykonanie w domu nie jest skomplikowanym procesem. Bazą do tartaletek jest kruche ciasto zagniecione z mąki, masła i żółtek upieczone w małych foremkach.
Szybka wersja tartaletek to ciasto bez pieczenia przygotowane z drobno rozkruszonych herbatników i roztopionego masła. Masę należy włożyć do foremek i zostawić do schłodzenia na kilka godzin w lodówce.
Minitarty upieczesz także w blaszce do muffinek. Aby łatwo wyjąć je z formy, można wykorzystać także papiloty przeznaczone do pieczenia babeczek.
Tartaletki wytrawne
Ciasteczka wypełnione twarożkiem, hummusem, musem warzywnym, pastą rybną czy warzywną to idealna przekąska na imprezę. Wytrawne tartaletki można serwować na ciepło i na zimno.
Przepisy na farsz do tartaletek wytrawnych
• Minitarty z pomidorkami koktajlowymi, liśćmi szpinaku baby i wędzonym łososiem zalej masą jajeczną i zapiecz pod pierzynką z sera pleśniowego.
• Tartaletki z warzywami duszonymi: papryką, pomidorami, bakłażanem i cukinią, zapiecz z serem.
• Tartaletki z pieczonym filetem z kurczaka, duszonymi pieczarkami i serem typu feta.
• Minitarty ze szpinakiem, serem typu feta i pomidorkami koktajlowymi zapiecz z serem.
• Tartaletki śniadaniowe – ciasto wypełnij pokrojoną w kosteczkę wędliną (szynką, bekonem, polędwicą sopocką) i liśćmi szpinaku baby – na wierzch wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Zapiecz.
• Tartaletki wypełnij pastą z sardynek i twarożku, udekoruj listkiem rukoli, podaj na zimno.
Tartaletki owocowe
Słodkie ciasteczka wypełnione kremem budyniowym, ozdobione świeżymi owocami i listkiem mięty wyglądają bardzo efektownie, a ich przygotowanie jest bajecznie proste. Jeśli chodzi o składniki, możesz puścić wodze fantazji – zawsze się udadzą.
Ciasteczka przygotowane z kruchego ciasta lub masy herbatnikowej możesz wypełnić lekkim i puszystym kremem przygotowanym z serka mascarpone zmiksowanego ze śmietanką 30%. Tartaletki z masą wypełnij świeżymi owocami: kiwi, winogronami, malinami lub truskawkami.
Tartaletki z gruszkami czy jabłkami karmelizowanymi z kremem budyniowym to słodka propozycja na ciepło i zimno. Opcjonalnie do karmelizowania owoców można dodać odrobinę likieru pomarańczowego