Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kalarepa faszerowana szpinakiem i serem

Kalarepa faszerowana szpinakiem i serem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dania wegetariańskie nie muszą być nudne! Oto przepis na kalarepę faszerowaną szpinakiem, serem ricotta i parmezanem.

Składniki

kalarepy
400 g świeżego szpinaku
sól, biały pieprz
25 g sera parmezan
100 g sera ricotta lub dobre odsączonego chudego twarożku
żółtko
mały ząbek czosnku
sok z połówki cytryny

Opis wykonania

Kalarepę obrać i włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania, gotować na parze według przepisu. Zawsze należy wsunąć nieperforowany pojemnik gastronomiczny pod pojemnik perforowany. W międzyczasie szpinak umyć i wypłukać. Wyjąć ugotowaną na parze kalarepę i w perforowanym pojemniku do gotowania gotować lub na parze szpinak przez 3-4 minuty. Górną cześć kalarepy odciąć na wysokości jednej trzeciej. Każdą kalarepę wydrążyć za pomocą łyżeczki do kawy. Wycisnąć szpinak, grubo posiekać i wymieszać z serem ricotta, parmezanem, jajem i drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kalarepy napełnić farszem i nałożyć odkrojoną część. Gotować według przepisu w nieperforowanym pojemniku przez następne 10 minut. Sposób nastawania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, kalarepa: 30 minut, szpinak: 3-4 minuty, faszerowana kalarepa: 10 minut. Wskazówka: do tego dobrze smakują pomidory koktajlowe: 250 g pomidorów przekroić na pół, poddusić z 2 dymkami w niewielkiej ilości oliwy, doprawić solą i pieprzem. Podawać do kalarepy przybrane listkami bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych