Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii

Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.4 (Liczba ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Pyszna, piękna i kolorowa zapiekanka pełna warzyw. Dodatkowo, szybko się ją robi, bo jako spodu użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Czy można chcieć czegoś więcej?

Składniki

1 opakowanie - ciasta francuskiego
500 g - marchwi
500 g - cukinii
300 g - ziemniaków
250 ml - śmietany 18%
250 g - startego sera ementaler
3 szt. - jajek
- sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
842.2 kcal
Tłuszcz
55.1 g
Węglowodany
49.3 g
Błonnik
33.2 g
Białko
6.9 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Krok 1

Formę natłuść najlepiej masłem, zimne z lodówki ciasto francuskie rozłóż na formie, dociśnij ciasto do brzegów. Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwala w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru. Ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami, piecz w piekarniku ok.10 min w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.

Krok 2

Ziemniaki pokrój na cienkie plastry, cukinię i marchew zetnij wzdłuż na cienkie długie paski.

Do kielicha blendera przełóż śmietanę, jaja oraz ser, dodaj sól, całość zmiksuj na jednolitą masę.

Na upieczony spód, wylej masę. Paski z marchwi i cukinii oraz ziemniaki zacznij układać w kręgach, mieszając ze sobą warzywa.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Do pieczenia zapiekanki użyj systemu PerfectChef, program: zapiekanka ziemniaczana z surowych składników. System sam dobierze optymalny czas i temperaturę pieczenia.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.4, Liczba ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pięknie wygląda, warto spróbować.