Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii
![Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii](https://akademiasmaku.pl/storage/8014/conversions/letnia-zapiekanka-z-surowych-ziemniakow-marchwi-cukinii-5207-single.webp)
4 porcje
60 min
Średnie
4.33 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii
Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10561/conversions/3PBdHSUdpn5HqK-thumb.webp)
Formę natłuść najlepiej masłem, zimne z lodówki ciasto francuskie rozłóż na formie, dociśnij ciasto do brzegów. Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwala w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru. Ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami, piecz w piekarniku ok.10 min w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10562/conversions/PQP2LEkdd3W1TM-thumb.webp)
Ziemniaki pokrój na cienkie plastry, cukinię i marchew zetnij wzdłuż na cienkie długie paski.
Do kielicha blendera przełóż śmietanę, jaja oraz ser, dodaj sól, całość zmiksuj na jednolitą masę.
Na upieczony spód, wylej masę. Paski z marchwi i cukinii oraz ziemniaki zacznij układać w kręgach, mieszając ze sobą warzywa.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10563/conversions/jTOO23UaFic8ik-thumb.webp)
Do pieczenia zapiekanki użyj systemu PerfectChef, program: zapiekanka ziemniaczana z surowych składników. System sam dobierze optymalny czas i temperaturę pieczenia.
Komentarze