Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii
4 porcje
60 min
Średnie
3.4 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii
Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Formę natłuść najlepiej masłem, zimne z lodówki ciasto francuskie rozłóż na formie, dociśnij ciasto do brzegów. Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwala w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru. Ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami, piecz w piekarniku ok.10 min w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
Ziemniaki pokrój na cienkie plastry, cukinię i marchew zetnij wzdłuż na cienkie długie paski.
Do kielicha blendera przełóż śmietanę, jaja oraz ser, dodaj sól, całość zmiksuj na jednolitą masę.
Na upieczony spód, wylej masę. Paski z marchwi i cukinii oraz ziemniaki zacznij układać w kręgach, mieszając ze sobą warzywa.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Do pieczenia zapiekanki użyj systemu PerfectChef, program: zapiekanka ziemniaczana z surowych składników. System sam dobierze optymalny czas i temperaturę pieczenia.
Komentarze