Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii

 Letnia zapiekanka z surowych ziemniaków, marchwi, cukinii
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.4 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Pyszna, piękna i kolorowa zapiekanka pełna warzyw. Dodatkowo, szybko się ją robi, bo jako spodu użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Czy można chcieć czegoś więcej? 

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g marchwi
500 g cukinii
300 g ziemniaków
250 ml śmietany 18%
25 dag startego emmentalera
3 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku

Opis wykonania

Krok 1

Formę natłuść najlepiej masłem, zimne z lodówki ciasto francuskie rozłóż na formie, dociśnij ciasto do brzegów. Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwala w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru. Ciasto pokryj folią aluminiową i obciąż fasolą lub ciężarkami, piecz w piekarniku ok.10 min w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.

Krok 2

Ziemniaki pokrój na cienkie plastry, cukinię i marchew zetnij wzdłuż na cienkie długie paski.

Do kielicha blendera przełóż śmietanę, jaja oraz ser, dodaj sól, całość zmiksuj na jednolitą masę.

Na upieczony spód, wylej masę. Paski z marchwi i cukinii oraz ziemniaki zacznij układać w kręgach, mieszając ze sobą warzywa.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Do pieczenia zapiekanki użyj systemu PerfectChef, program: zapiekanka ziemniaczana z surowych składników. System sam dobierze optymalny czas i temperaturę pieczenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.4, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pięknie wygląda, warto spróbować.