Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Stek z łososia w sosie limonkowym, posypany koperkiem. Mimo, że kotlety z ryby zyskują coraz większość popularność, to właśnie soczysty stek rybny jest moją ulubioną odsłoną tego mięsa.

Składniki

steki z łososia (po ok. 250 g)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
żółtko
100 ml smaku rybnego lub bardzo intensywnego wywaru rybnego
200 ml słodkiej śmietany
sok z 2 limonek
szczypta cukru
sól
czarny pieprz
1-2 łyżka mąki
4 łyżka wody
pęczek koperku

Opis wykonania

Opłukać steki z łososia w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do szklanej formy. Żółtko zmieszać z smakiem rybnym, śmietaną, sokiem Iimonkowym, cukrem i przyprawami. Polać łososia sosem i gotować bez przykrycia w podany sposób. Następnie wyjąć rybę i utrzymywać ją w cieple. Rozmieszać mąkę w wodzie i stale mieszając dodać do sosu Iimonkowego. Zagotować w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Przybrać sos koprem I podać do łososia. Sposób nastawiania: Gotowanie: mikrofalówka 600 W, 20-25 minut. Zagotowanie sosu: maks. moc mikrofalówki, ok. 2 minut.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Rozpływa się w ustach 😉u mnie z dodatkami.
Monka
Uwielbiam łososia w każdej postaci
Toporkiewicz
idealny z sosem śmietankowym i ryżem
Sarenka
Cudowny łosoś... Podałam z ryżem i oczywiście u mnie nie może zabraknąć "tony" warzyw wiec wleciała na talerz dodatkowo sałatka z mango i granatem.