Stek z łososia w sosie limonkowym
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Stek z łososia w sosie limonkowym, posypany koperkiem. Mimo, że kotlety z ryby zyskują coraz większość popularność, to właśnie soczysty stek rybny jest moją ulubioną odsłoną tego mięsa.
Składniki
steki z łososia (po ok. 250 g)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
żółtko
100 ml smaku rybnego lub bardzo intensywnego wywaru rybnego
200 ml słodkiej śmietany
sok z 2 limonek
szczypta cukru
sól
czarny pieprz
1-2 łyżka mąki
4 łyżka wody
pęczek koperku
Stek z łososia w sosie limonkowym
Stek z łososia w sosie limonkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłukać steki z łososia w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do szklanej formy. Żółtko zmieszać z smakiem rybnym, śmietaną, sokiem Iimonkowym, cukrem i przyprawami. Polać łososia sosem i gotować bez przykrycia w podany sposób. Następnie wyjąć rybę i utrzymywać ją w cieple. Rozmieszać mąkę w wodzie i stale mieszając dodać do sosu Iimonkowego. Zagotować w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Przybrać sos koprem I podać do łososia. Sposób nastawiania: Gotowanie: mikrofalówka 600 W, 20-25 minut. Zagotowanie sosu: maks. moc mikrofalówki, ok. 2 minut.
Komentarze