Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Stek z łososia w sosie limonkowym, posypany koperkiem. Mimo, że kotlety z ryby zyskują coraz większość popularność, to właśnie soczysty stek rybny jest moją ulubioną odsłoną tego mięsa.

Składniki

steki z łososia (po ok. 250 g)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
żółtko
100 ml smaku rybnego lub bardzo intensywnego wywaru rybnego
200 ml słodkiej śmietany
sok z 2 limonek
szczypta cukru
sól
czarny pieprz
1-2 łyżka mąki
4 łyżka wody
pęczek koperku

Opis wykonania

Opłukać steki z łososia w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do szklanej formy. Żółtko zmieszać z smakiem rybnym, śmietaną, sokiem Iimonkowym, cukrem i przyprawami. Polać łososia sosem i gotować bez przykrycia w podany sposób. Następnie wyjąć rybę i utrzymywać ją w cieple. Rozmieszać mąkę w wodzie i stale mieszając dodać do sosu Iimonkowego. Zagotować w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Przybrać sos koprem I podać do łososia. Sposób nastawiania: Gotowanie: mikrofalówka 600 W, 20-25 minut. Zagotowanie sosu: maks. moc mikrofalówki, ok. 2 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Rozpływa się w ustach 😉u mnie z dodatkami.
Monka
Uwielbiam łososia w każdej postaci

Powiązane przepisy