Lody pistacjowe
![Lody pistacjowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7750/conversions/lody-pistacjowe-4925-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Lody pistacjowe
Lody pistacjowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9672/conversions/zC1QrTOxBwJ0E9-thumb.webp)
Przystawkę do lodów wkładamy do zamrażarki minimum 18 godzin przed rozpoczęciem przyrządzania domowych lodów.
Pistacje drobno mielimy w przystawce do rozdrabniania.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9673/conversions/ZPeW0X6L48EpNV-thumb.webp)
Schłodzoną śmietankę wlewamy do kielicha i ubijamy, ale nie do sztywności. Dodajemy zmielone pistacje, cukier i ewentualnie serek mascarpone. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5.
Mieszamy na wolnych obrotach 1 minutę. Odstawiamy na bok.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9674/conversions/fuhJuoq2dBmaQv-thumb.webp)
Montujemy zmrożoną przystawkę do lodów, wlewamy masę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji (15–30 minut).
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9693/conversions/Tw0ftlHa5xbrp2-thumb.webp)
Gotowe lody możemy dodatkowo udekorować pokruszonymi pistacjami oraz świeżą miętą.
Komentarze