Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Masz ochotę na mrożony deser? Zobacz jak szybko i prosto przygotować domowe lody pistacjowe!

Składniki

400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru
150 g obranych pistacji
50 g serka mascarpone (opcjonalnie)
świeża mięta do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
610 kcal
Tłuszcz
53.2 g
Węglowodany
19.9 g
Błonnik
11.8 g
Białko
2.3 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

1

Przystawkę do lodów wkładamy do zamrażarki minimum 18 godzin przed rozpoczęciem przyrządzania domowych lodów.

Pistacje drobno mielimy w przystawce do rozdrabniania.

2

Schłodzoną śmietankę wlewamy do kielicha i ubijamy, ale nie do sztywności. Dodajemy zmielone pistacje, cukier i ewentualnie serek mascarpone. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5.

Mieszamy na wolnych obrotach 1 minutę. Odstawiamy na bok.

3

Montujemy zmrożoną przystawkę do lodów, wlewamy masę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji (15–30 minut).

4

Gotowe lody możemy dodatkowo udekorować pokruszonymi pistacjami oraz świeżą miętą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy