Lody pistacjowe

4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Lody pistacjowe
Lody pistacjowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Przystawkę do lodów wkładamy do zamrażarki minimum 18 godzin przed rozpoczęciem przyrządzania domowych lodów.
Pistacje drobno mielimy w przystawce do rozdrabniania.

Schłodzoną śmietankę wlewamy do kielicha i ubijamy, ale nie do sztywności. Dodajemy zmielone pistacje, cukier i ewentualnie serek mascarpone. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5.
Mieszamy na wolnych obrotach 1 minutę. Odstawiamy na bok.

Montujemy zmrożoną przystawkę do lodów, wlewamy masę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji (15–30 minut).

Gotowe lody możemy dodatkowo udekorować pokruszonymi pistacjami oraz świeżą miętą.
Komentarze