Lody śmietankowe

6 porcje
60 min
Łatwe
4.67 (Liczba ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Lody śmietankowe
Lody śmietankowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Aby odpowiednio przygotować się do produkcji domowych lodów z wykorzystaniem przystawki, należy pamiętać, by umieścić ją w zamrażarce minimum 18 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania w niej lodów.
Proces przyrządzania lodów śmietankowych rozpoczynamy od ubicia śmietanki na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę w misie robota kuchennego.
Do masy z żółtek wlewamy stopniowo zagotowane mleko, cały czas mieszając na niskich obrotach.
Następnie odstawiamy masę, by ostygła do temperatury pokojowej.

Gotową masę przekładamy z misy do zamontowanej do robota kuchennego przystawki do lodów.
Delikatnie łączymy ją z bitą śmietaną i mieszamy 20-30 minut.
Posypujemy czekoladą i świeżymi owocami.
Komentarze