Łosoś na parze podawany na spaghetti warzywnym z kabanosami i grillowanymi pieczarkami w sosie z zielonej herbaty.
1 porcje
30 min
Łatwe
spaghetti warzywnym z kabanosami, grillowanymi pieczarkami z sosem z zielonej herbaty
Składniki
1 szt. dzwonko z łososia
1 szczypta świeżo mielony pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka sok z cytryny
1 szt. sos z zielonej herbaty 50 ml herbaty zielonej kilka śliwek suszonych 1 łyżka miodu sok skórka z cytryny cynamon, kardamon imbir do smaku sól, biały pieprz gałka muszkatołowa do smaku
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
Łosoś na parze podawany na spaghetti warzywnym z kabanosami i grillowanymi pieczarkami w sosie z zielonej herbaty.
Łosoś na parze podawany na spaghetti warzywnym z kabanosami i grillowanymi pieczarkami w sosie z zielonej herbaty.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dzwonko łososia dokładnie myjemy osuszamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem.Pietruszkę, marchewkę,cukinie ubieramy, myjemy następnie obieraczką do warzyw tniemy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy kroimy według uznania na ćwiartki Warzywa posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Łososia i cebulę gotujemy na parze/ pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone w paseczki gotujemy jeszcze 3-4 minuty.Warzywa muszą być al dente.
Kabanosy przesmażamy na maśle klarownym
grillowane pieczarki
Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiam solą i pieprzem.
sos z zielonej herbaty
Do garna wlewamy herbatę dodajmy suszone śliwki, miód, kardamon, imbir, cynamon, pieprz sól, gałkę muszkatołową. Przyprawy dodajemy według uznania w moim przypadku była to 1 lub szczypty. Gotujemy przez kilka minut.
Komentarze