Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Makaron z burratą i pomidorkami to szybki pomysł na sycący obiad wprost ze słonecznej Italii. Choć wielu może mylić burratę z mozzarellą ze względu na ich wygląd, to warto pamiętać, że różnią się zarówno smakiem, jak i konsystencją. Burrata to ser, który przypomina sakiewkę – w środku ma kremową śmietankę ze skrawkami mozzarelli. Natomiast mozzarella ma postać białej kulki.
Składniki
250 g - pomidorków koktajlowych
4 ząbki - czosnku
1 gałązka - rozmarynu
3 łyżki - oliwy z oliwek
- listki bazyli (świeże)
- sól i pieprz
250 g - makaronu spaghetti lub innego
1 opakowanie - sera burrata
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
824 kcal
Tłuszcz
36.3 g
Węglowodany
94.5 g
Błonnik
29.4 g
Białko
10.5 g
Sól
3.3 g
Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami
Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidorki ułóż w naczyniu do pieczenia, dodaj oliwę i rozmaryn. Ząbki czosnku rozgnieć, zostaw w łupinach, dodaj do pomidorków, posyp solą i wymieszaj.
Zapiekaj w piekarniku 20–25 minut w temperaturze 180 stopni.
Makaron ugotuj al dente. Przełóż do naczynia w pieczonymi pomidorkami, całość wymieszaj, wyłóż na dwa talerze. Buratę przerwij na pół, każdą połówkę rozłóż na talerzu, całość posyp solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.
Komentarze