Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami

Makaron z burratą i pieczonymi pomidorkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Makaron z burratą i pomidorkami to szybki pomysł na sycący obiad wprost ze słonecznej Italii. Choć wielu może mylić burratę z mozzarellą ze względu na ich wygląd, to warto pamiętać, że różnią się zarówno smakiem, jak i konsystencją. Burrata to ser, który przypomina sakiewkę – w środku ma kremową śmietankę ze skrawkami mozzarelli. Natomiast mozzarella ma postać białej kulki.

Składniki

250 g - pomidorków koktajlowych
4 ząbki - czosnku
1 gałązka - rozmarynu
3 łyżki - oliwy z oliwek
- listki bazyli (świeże)
- sól i pieprz
250 g - makaronu spaghetti lub innego

Opis wykonania

Krok 1

Pomidorki ułóż w naczyniu do pieczenia, dodaj oliwę i rozmaryn. Ząbki czosnku rozgnieć, zostaw w łupinach, dodaj do pomidorków, posyp solą i wymieszaj.

Krok 2

Zapiekaj w piekarniku 20–25 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Makaron ugotuj al dente. Przełóż do naczynia w pieczonymi pomidorkami, całość wymieszaj, wyłóż na dwa talerze. Buratę przerwij na pół, każdą połówkę rozłóż na talerzu, całość posyp solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych