Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chałka z makiem, mlekiem i bakaliami - tradycyjne makówki

Opis wykonania

Makówki to świąteczny deser, który pochodzi ze Śląska.

Coraz częściej przysmak gości także w innych regionach. To jedna z tych potraw, która przygotowywana jest na różne sposoby. Ilu kucharzy tyle samo różnych wersji przepisu.

Podstawowym składnikiem deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie. Proponuję przepis na makówki z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz je wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji.

Makówki - zdjęcie 1

Opis wykonania

Przygotuj bakalie - orzechy włoskie posiekaj, rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. 

Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 20 min. ciągle mieszając.

Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (ok. 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy włoskie oraz mleko.

Wszystko gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Masę makową uzupełniaj mlekiem na tyle, aby mak miał ciągle konsystencję dość rzadkiego, mokrego piasku – taki powinien być na koniec gotowania.

Bułki pokrój na kromki o grubości ok. 1,5 cm.

W misce ułóż warstwę bułki. Na bułkę wyłóż gorącą masę makową. Powtarzaj czynność, aż cała miska zostanie uzupełniona. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Wierzch deseru możesz udekorować wedle uznania, swoimi ulubionymi bakaliami.

Makówki pozostaw do przestudzenia. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce (najlepiej na całą noc).

Makówki - zdjęcie 2