Chałka z makiem, mlekiem i bakaliami - tradycyjne makówki
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Makówki
Makówki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj bakalie - orzechy włoskie posiekaj, rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 20 min. ciągle mieszając. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (ok. 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy włoskie oraz mleko.
Wszystko gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Masę makową uzupełniaj mlekiem na tyle, aby mak miał ciągle konsystencję dość rzadkiego, mokrego piasku – taki powinien być na koniec gotowania.
Bułki pokrój na kromki o grubości ok. 1,5 cm. W misce ułóż warstwę bułki. Na bułkę wyłóż gorącą masę makową. Powtarzaj czynność, aż cała miska zostanie uzupełniona. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Wierzch deseru możesz udekorować wedle uznania, swoimi ulubionymi bakaliami. Makówki pozostaw do przestudzenia. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce (najlepiej na całą noc).
Komentarze