Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chałka z makiem, mlekiem i bakaliami - tradycyjne makówki

Makówki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makówki to świąteczny deser, który pochodzi ze Śląska.

Składniki

250 g suchego, zmielonego maku
300 ml gorącej wody
500-700 ml mleka (w zależności ile pochłonie masa makowa)
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
100 g płatków migdałowych
2 łyżka cukru
1 łyżka miodu
kilka kropli olejku migdałowego
bułki pszenne lub chałka do przekładania warstw

Opis wykonania

Przygotuj bakalie - orzechy włoskie posiekaj, rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź.  Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 20 min. ciągle mieszając. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (ok. 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy włoskie oraz mleko.

Wszystko gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Masę makową uzupełniaj mlekiem na tyle, aby mak miał ciągle konsystencję dość rzadkiego, mokrego piasku – taki powinien być na koniec gotowania.

Bułki pokrój na kromki o grubości ok. 1,5 cm. W misce ułóż warstwę bułki. Na bułkę wyłóż gorącą masę makową. Powtarzaj czynność, aż cała miska zostanie uzupełniona. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Wierzch deseru możesz udekorować wedle uznania, swoimi ulubionymi bakaliami. Makówki pozostaw do przestudzenia. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce (najlepiej na całą noc).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo lubię próbować dań kuchni regionalnej 👍

Powiązane przepisy