Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Muffiny z tartej marchewki z dodatkiem cynamonu i ekstraktu waniliowego, z polewą z białego serka naturalnego.

Składniki

jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka oleju
2 szklanka mąki
2 szklanka startej marchewki (na grubych oczkach ok. 2-3 duże)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczka cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
200 g białego serka naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżka masła

Opis wykonania

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej, cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy.

W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papilotki, które wypełniamy ciastem do ok ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C przez 25-30 minut.

Przygotowanie polewy: Serek miksujemy z masłem na wyjątkowo gładką masę. W trakcie mieszania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Na końcu skrapiamy cytryną. Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
To jest już niezawodny klasyk, który obskakuje wszystkie szkole imprezy. Pyszne, wilgotne ciasto z wyczuwalną nutką cynamonu. Wszyscy lubią marchewkowe babeczki 🥕
Paulina24
Wyszły pyszne i bardzo wilgotne. Zniknęły w sekundę, nie zdążyłam nawet zrobić polewy;)
Paulina24
P.S. dałam 4 jajka, bo zabrakło tej informacji w przepisie :)
PaulinaK
Muffiny wyszły przepyszne. My zrobiliśmy w wersji halloweenowej.
Ewusia1222
Pyszne- ja zrobiłam bez polewy
Lalaxo
Jesień to dla mnie czas takich właśnie wypieków. Mega aromatyczne, wilgotne i smaczne.