Marchewkowe muffiny

4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Marchewkowe muffiny
Marchewkowe muffiny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej, cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy.
W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papilotki, które wypełniamy ciastem do ok ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C przez 25-30 minut.
Przygotowanie polewy: Serek miksujemy z masłem na wyjątkowo gładką masę. W trakcie mieszania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Na końcu skrapiamy cytryną. Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto.
Komentarze