Mini Pavlova z musem truskawkowo - rabarbarowym
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Bezy są ulubionym deserem mojego syna. Tym razem proponuję w wersji z musem owocowym i chipsami z rabarbaru.
Składniki
110 g białka
370 g cukier kryształ
160 g cukier puder
70 dkg rabarbar
1/2 szt. sok z cytryny
120 g puree z rabarbaru
50 g żelatyna
150 g śmietana do ubicia
30 dkg truskawki
Mini Pavlova z musem truskawkowo - rabarbarowym
Mini Pavlova z musem truskawkowo - rabarbarowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Białka ubić, dodać cukier puder i cukier kryształ 70 g na trzy razy. Masę wyłożyć do torby cukierniczej. Wyciskać równe placki na papier do pieczenia. Suszyć bezę w temp. 110 stopni ok. godzinę. Rabarbar obrać, pokroić na drobne kawałki. Smażyć z resztą cukru i truskawkami w rondlu do rozgotowania. Dodać sok z cytryny. Przetrzeć masę przez sito, dodać żelatynę. Odstawić do wystudzenia.Obierki rabarbaru obtoczyć w cukrze pudrze i piec w piekarniku 160 stopni 15 minut. Ubić śmietanę na sztywno, dodawać szpatułką konfiturę i wymieszać ze śmietaną. Odstawić do lodówki. Wysuszone bezy przekładać musem rabarbarowo - truskawkowym. Dekorować chipsami z rabarbaru i świeżymi truskawkami.
Komentarze