

Bezy są ulubionym deserem mojego syna. Tym razem proponuję w wersji z musem owocowym i chipsami z rabarbaru.
Białka ubić, dodać cukier puder i cukier kryształ 70 g na trzy razy. Masę wyłożyć do torby cukierniczej. Wyciskać równe placki na papier do pieczenia. Suszyć bezę w temp. 110 stopni ok. godzinę. Rabarbar obrać, pokroić na drobne kawałki. Smażyć z resztą cukru i truskawkami w rondlu do rozgotowania. Dodać sok z cytryny. Przetrzeć masę przez sito, dodać żelatynę. Odstawić do wystudzenia.Obierki rabarbaru obtoczyć w cukrze pudrze i piec w piekarniku 160 stopni 15 minut. Ubić śmietanę na sztywno, dodawać szpatułką konfiturę i wymieszać ze śmietaną. Odstawić do lodówki. Wysuszone bezy przekładać musem rabarbarowo - truskawkowym. Dekorować chipsami z rabarbaru i świeżymi truskawkami.