Mini pizza dla dzieci
4 porcje
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Mini pizza dla dzieci
Mini pizza dla dzieci
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do dużej miski wsyp mąkę i drożdże, i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj oliwę, sól i znowu wszystko dobrze wymieszaj.
Wyrabiaj ciasto przy pomocy robota kuchennego zaopatrzonego w hak do ciasta chlebowego i pizzy. Opcjonalnie możesz wykonać tę pracę ręcznie – w dużej misce wyrabiaj ciasto przy pomocy łyżki do czasu powstanie jednolita kula, a kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, wyrabiaj ciasto przy pomocy dłoni, do czasu aż będzie gładkie i sprężyste.
Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrastania w ciepłym miejscu, w przykrytej misce na 20–30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj dodatki, w tym sos pomidorowy. Jeżeli twoje dzieciaki nie lubią pomidorów lub zwykłego sosu, możesz użyć ketchupu lub mieszanki ketchupu i sosu pomidorowego lub passaty. W ten sposób przyzwyczaisz je do zdrowszych, ale nieco trudniejszych w odbiorze smaków.
Wyrośnięte ciasto podziel na małe i nieco większe kulki. Z małych przygotujesz uszy, a z dużych głowy naszych smakowitych stworków.
Następnie wszystkie porcje ciasta rozwałkuj lub rozgnieć dłońmi na równe okrągłe placki.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Aby stworzyć zarys głowy stworka dociśnij krawędzie mniejszych i większego placka w wybranym przez ciebie miejscu.
Na tak przygotowane podkłady dodaj sos pomidorowy, ser i dowolne dodatki, które pozwolą stworzyć fantazyjne buźki misiów, czy bajkowych skrzatów.
Świetnie w tej zabawie sprawdzają się świeże zioła, które mogą posłużyć za włosy, brody lub wąsy.
Takie mini pizze piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez ok. 5–8 minut do czasu aż ciasto się zarumieni, a pozostałe składniki ładnie przypieką.
Koniecznie poeksperymentuj w towarzystwie dzieciaków, to najlepszy sposób, aby polubiły „niejadalne” do tej pory produkty.
Komentarze