Mini pizza
Mini pizze są zawsze dobrym pomysłem na smaczną i pożywną przekąskę. Mogą stanowić formę drugiego śniadania, podwieczorku, albo po prostu poczęstunku dla gości. Proste w przygotowaniu, efektownie wyglądające na...
Czytaj więcej
Mini pizze są zawsze dobrym pomysłem na smaczną i pożywną przekąskę. Mogą stanowić formę drugiego śniadania, podwieczorku, albo po prostu poczęstunku dla gości. Proste w przygotowaniu, efektownie wyglądające na talerzu i lubiane przez wszystkich. W wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Jak zrobić mini pizze?
Mini pizza – przepis
Mini pizze na imprezę? Czemu nie! Przygotować je można z klasycznego ciasta, składającego się z mąki pszennej, drożdży, wody, soli i oliwy. Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą. Po wymieszaniu, stopniowo dolewamy ciepłą wodę i oliwę, a następnie wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Na podzielone na części i rozwałkowane ciasto kładziemy dodatki – mogą być dowolne, jednak najlepszą bazą będzie sos pomidorowy. Na sos położyć możemy mozzarellę, salami czy pieczarki. W opcji bezmięsnej dobrym pomysłem będą warzywne mini pizze. Można je upiec z pokrojoną w plastry cukinią i cebulą lub z oliwkami. Mini pizze warto posypać ziołami.