Połączenie miodu i wiśni na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym. Napoje alkoholowe domowej roboty to wyjątkowe trunki!
Domowe alkohole charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem – w końcu to nie produkcja masowa. Choć przygotowanie nalewki w domu wymaga nieco cierpliwości, jej kosztowanie zimą przy rozpalonym kominku z pewnością wynagrodzi ten trud.
Opis przygotowania:
- Wiśnie wydryluj i przełóż do dużego słoja.
- Do wiśni dodaj połowę pestek i całość zalej miodem.
- Odstaw na dobę w dowolne miejsce.
- Następnego dnia zmieszaj wodę ze spirytusem i dodaj do słoja z wiśniami.
- Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas potrząśnij słojem.
- Po tym czasie zlej miksturę do butelki używając filtra.
- Butelkę z nalewką szczelnie zamknij i odłóż do leżakowania w ciemne miejsce na przynajmniej pół roku.
TIP
- Owoce, które pozostaną po zlaniu nalewki możesz wykorzystyć jeszcze przez długi czas. Są zakonserwowane alkoholem, więc prędko się nie zepsują, a nadal są przecież źródłem witamin i antyoksydantów.
- Wiśnie znane są jako owoc młodości, ponieważ zawierają witaminy C, E, A będące przeciwutleniaczami. Miód natomiast ma właściwości przeciwbakteryjne.
- Pamiętaj, by wybierać prawdziwy miód pszczeli dobrej jakości – najlepiej od lokalnego pszczelarza.