Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Połączenie miodu i wiśni na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym. Napoje alkoholowe domowej roboty to wyjątkowe trunki!

Składniki

4 szklanki wiśni
1 szklanka dowolnego miodu
4 szklanki spirytusu
3 szklanki wody
Papierowe filtry

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
2032.4 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
75 g
Błonnik
0.5 g
Białko
0 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Domowe alkohole charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem – w końcu to nie produkcja masowa. Choć przygotowanie nalewki w domu wymaga nieco cierpliwości, jej kosztowanie zimą przy rozpalonym kominku z pewnością wynagrodzi ten trud.

Opis przygotowania:

  1. Wiśnie wydryluj i przełóż do dużego słoja.
  2. Do wiśni dodaj połowę pestek i całość zalej miodem.
  3. Odstaw na dobę w dowolne miejsce.
  4. Następnego dnia zmieszaj wodę ze spirytusem i dodaj do słoja z wiśniami.
  5. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas potrząśnij słojem.
  6. Po tym czasie zlej miksturę do butelki używając filtra.
  7. Butelkę z nalewką szczelnie zamknij i odłóż do leżakowania w ciemne miejsce na przynajmniej pół roku.

TIP

  • Owoce, które pozostaną po zlaniu nalewki możesz wykorzystyć jeszcze przez długi czas. Są zakonserwowane alkoholem, więc prędko się nie zepsują, a nadal są przecież źródłem witamin i antyoksydantów.
  • Wiśnie znane są jako owoc młodości, ponieważ zawierają witaminy C, E, A będące przeciwutleniaczami. Miód natomiast ma właściwości przeciwbakteryjne.
  • Pamiętaj, by wybierać prawdziwy miód pszczeli dobrej jakości – najlepiej od lokalnego pszczelarza.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babylington
Ciekawy przepis. Nalewka wyszła rewelacyjnie.
lukaszn12
Pyszna. Nie za słodka i moc odpowiednia.
Aleksandra J
Pyszna nalewka na miodzie 😊
bsylvia
Zdecydowanie niepowtarzalny smak, nalewka bardzo dobra - polecam!