Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Miodowa nalewka z wiśni bez cukru

Opis wykonania

Połączenie miodu i wiśni na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym.

Domowe alkohole charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem – w końcu to nie produkcja masowa. Choć przygotowanie nalewki w domu wymaga nieco cierpliwości, jej kosztowanie zimą przy rozpalonym kominku z pewnością wynagrodzi ten trud.



Opis przygotowania:



  1. Wiśnie wydryluj i przełóż do dużego słoja.

  2. Do wiśni dodaj połowę pestek i całość zalej miodem.

  3. Odstaw na dobę w dowolne miejsce.

  4. Następnego dnia zmieszaj wodę ze spirytusem i dodaj do słoja z wiśniami.

  5. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas potrząśnij słojem.

  6. Po tym czasie zlej miksturę do butelki używając filtra.

  7. Butelkę z nalewką szczelnie zamknij i odłóż do leżakowania w ciemne miejsce na przynajmniej pół roku.

TIP



  • Owoce, które pozostaną po zlaniu nalewki możesz wykorzystyć jeszcze przez długi czas. Są zakonserwowane alkoholem, więc prędko się nie zepsują, a nadal są przecież źródłem witamin i antyoksydantów.

  • Wiśnie znane są jako owoc młodości, ponieważ zawierają witaminy C, E, A będące przeciwutleniaczami. Miód natomiast ma właściwości przeciwbakteryjne.

  • Pamiętaj, by wybierać prawdziwy miód pszczeli dobrej jakości – najlepiej od lokalnego pszczelarza.