Miodownik wielkanocny
![Miodownik wielkanocny](https://akademiasmaku.pl/storage/7210/conversions/miodownik-wielkanocny-4378-single.webp)
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Miodownik wielkanocny
Miodownik wielkanocny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8233/conversions/aTbSFhD0EuFMrr-thumb.webp)
Zacznij od wsypania mąki do miski, następnie dodaj cukier i sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w kostkę. To wszystko posiekaj nożem aż powstanie kruszonka.
Do kruszonki dodaj miód, żółtka, jajko i śmietanę, a następnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
Formę (ok. 30 na 40 cm) wyłóż pergaminem.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8234/conversions/Wv2m5yohH8ywgj-thumb.webp)
Ciasto podziel na cztery części, a następnie każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i piecz po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8–10 minut.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8235/conversions/hB00o47AweOGeM-thumb.webp)
Teraz czas na masę. Mleko zagotuj z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i masła. Zdejmij z płyty grzewczej, wsyp kaszę mannę i cały czas energicznie mieszaj. Jeszcze chwilę całość gotuj, do osiągnięcia konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia.
Pierwszą porcję ciasta ułóż w formie. Na nim rozsmaruj połowę masy z kaszy manny, następnie połóż drugi blat i rozsmaruj powidła. Ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj resztą masy z kaszy manny i przykryj ostatnią warstwą ciasta.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8236/conversions/Lz4b11eQzVs4LQ-thumb.webp)
Finalnym krokiem jest przygotowanie polewy – w garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru pudru i miodu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Gotuj na małej mocy palnika przez 1–2 minuty. Lekko przestudź i posmaruj wierzch ciasta.
Komentarze