Miodownik wielkanocny

4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Miodownik wielkanocny
Miodownik wielkanocny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Zacznij od wsypania mąki do miski, następnie dodaj cukier i sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w kostkę. To wszystko posiekaj nożem aż powstanie kruszonka.
Do kruszonki dodaj miód, żółtka, jajko i śmietanę, a następnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.
Formę (ok. 30 na 40 cm) wyłóż pergaminem.

Ciasto podziel na cztery części, a następnie każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i piecz po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8–10 minut.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.


Teraz czas na masę. Mleko zagotuj z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i masła. Zdejmij z płyty grzewczej, wsyp kaszę mannę i cały czas energicznie mieszaj. Jeszcze chwilę całość gotuj, do osiągnięcia konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia.
Pierwszą porcję ciasta ułóż w formie. Na nim rozsmaruj połowę masy z kaszy manny, następnie połóż drugi blat i rozsmaruj powidła. Ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj resztą masy z kaszy manny i przykryj ostatnią warstwą ciasta.

Finalnym krokiem jest przygotowanie polewy – w garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru pudru i miodu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Gotuj na małej mocy palnika przez 1–2 minuty. Lekko przestudź i posmaruj wierzch ciasta.
Komentarze