Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Miodownik to klasyka wypieków, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Tak jak z wieloma tradycyjnymi przepisami każdy ma swój sposób przygotowania. W mojej wersji kilka warstw ciasta miodowego przekładane jest masą z kaszy manny i własnej roboty powidłami - najlepiej śliwkowymi. Ciasto możesz przygotować z wyprzedzeniem, nawet tydzień wcześniej, bo z każdym dniem jego warstwy się przegryzają i zyskują na smaku.

Składniki

Ciasto:
700 g mąki
100 g miodu
150 g cukru pudru
2 żółtka + 1 całe jajko
200 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml śmietany 18%

Masa:
500 ml mleka
4 łyżki kaszy manny
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
100 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
150 g masła
Powidła śliwkowe lub brzoskwiniowe do przekładania blatów

Opis wykonania

Zacznij od wsypania mąki do miski, następnie dodaj cukier i sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w kostkę. To wszystko posiekaj nożem aż powstanie kruszonka.

Do kruszonki dodaj miód, żółtka, jajko i śmietanę, a następnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta.

Formę (ok. 30 na 40 cm) wyłóż pergaminem.

Ciasto podziel na cztery części, a następnie każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i piecz po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8–10 minut.

Porada

Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.

Bosh Logo
Bosh

Teraz czas na masę. Mleko zagotuj z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i masła. Zdejmij z płyty grzewczej, wsyp kaszę mannę i cały czas energicznie mieszaj. Jeszcze chwilę całość gotuj, do osiągnięcia konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia.

Pierwszą porcję ciasta ułóż w formie. Na nim rozsmaruj połowę masy z kaszy manny, następnie połóż drugi blat i rozsmaruj powidła. Ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj resztą masy z kaszy manny i przykryj ostatnią warstwą ciasta.

Finalnym krokiem jest przygotowanie polewy – w garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru pudru i miodu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Gotuj na małej mocy palnika przez 1–2 minuty. Lekko przestudź i posmaruj wierzch ciasta.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Edi
Święta wielkanocne u nas w domu bez tego ciasta nie istnieją. Uwielbiam ten smak manny w kremie. Pychota. Ja na wierzchu wolę czekoladę.