Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, czekoladowe muffinki, które przygotujesz w kilka minut. Muffiny cytrynowe z grubo siekaną czekoladą są idealne do przygotowywania razem z dziećmi.

Składniki

350 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka soda
1/2 łyżeczka sól
200 g cukier
50 ml olej
260 g jogurt naturalny
3 szt. jajka
1 szt. skórka z cytryny
2 łyżka sok z cytryny
50 g gorzka czekolada
2 łyżka nasiona chia

Opis wykonania

To łatwy przepis na muffiny czekoladowe, który polega na wymieszaniu składników mokrych z suchymi. Do jednej miski wsypujemy suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i nasiona chia. Do drugiej miski wbijamy składniki mokre - jajka i mieszamy trzepaczką, następnie dodajemy jogurt i ponownie mieszamy, aż składniki się dobrze połączą. Wlewamy olej, mieszamy, dodajemy sok i skórkę z cytryny. 

Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę. Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady można też przygotować z mleczną czekoladą lub gotowymi czekoladowymi kropelkami, które nie rozpływają się w trakcie pieczenia.

Ciasto nakładamy łyżką do 3/4 wysokości papilotek i układamy na blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20–25 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyciągamy blaszkę i studzimy nasze szybkie czekoladowe muffinki

Otrzymamy wilgotne muffiny czekoladowe z olejem i lekkim aromatem cytryny, który dodaje orzeźwiającego, zaskakującego smaku babeczkom!

Podanie:

Możemy je posypać cukrem pudrem, zrobić lukier królewski lub polewę czekoladową albo kremem na bazie serka mascarpone i soku cytrynowego i je ładnie ozdobić.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych