Muffiny cytrynowe z czekoladą
4 porcje
Średnie
Składniki
Muffiny cytrynowe z czekoladą
Muffiny cytrynowe z czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
To łatwy przepis na muffiny czekoladowe, który polega na wymieszaniu składników mokrych z suchymi. Do jednej miski wsypujemy suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i nasiona chia. Do drugiej miski wbijamy składniki mokre - jajka i mieszamy trzepaczką, następnie dodajemy jogurt i ponownie mieszamy, aż składniki się dobrze połączą. Wlewamy olej, mieszamy, dodajemy sok i skórkę z cytryny.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę. Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady można też przygotować z mleczną czekoladą lub gotowymi czekoladowymi kropelkami, które nie rozpływają się w trakcie pieczenia.
Ciasto nakładamy łyżką do 3/4 wysokości papilotek i układamy na blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20–25 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyciągamy blaszkę i studzimy nasze szybkie czekoladowe muffinki.
Otrzymamy wilgotne muffiny czekoladowe z olejem i lekkim aromatem cytryny, który dodaje orzeźwiającego, zaskakującego smaku babeczkom!
Podanie:
Możemy je posypać cukrem pudrem, zrobić lukier królewski lub polewę czekoladową albo kremem na bazie serka mascarpone i soku cytrynowego i je ładnie ozdobić.
Komentarze