Murzynek w koszulce
4 porcje
Średnie
Chleb tostowy z migdałami, czekoladą i bitą śmietaną.
Składniki
50 g gorzkiej czekolady
kromka chleba tostowego
2 łyżka mleka
50 g masła
30 g cukru
żółtka
50 g mielonych migdałów
białka
30 g cukru
Ponadto:
100 ml śmietany
Murzynek w koszulce
Murzynek w koszulce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozpuścić czekoladę. Odkroić skórkę z tostów. Tost drobno zetrzeć i wymieszać z mlekiem. Natłuścić masłem foremki lub filiżanki odporne na działanie wysokiej temperatury (150 ml) i posypać cukrem. Pozostałe masło i cukier ubić na puszystą masę. Dodawać powoli żółtka. Dodać do masy kuwerturę, chleb tostowy I migdały. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Foremki napełnić masą do trzech czwartych wysokości i szczelnie przykryć żaroodporna folia. Włożyć do pojemnika do gotowania i gotować według przepisu. Ostrożnie wyłożyć i podawać z ubitą na półsztywno śmietaną.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy, gotowanie na parze, 100⁰C, 40-45 minut.
Komentarze