Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb tostowy z migdałami, czekoladą i bitą śmietaną.

Składniki

50 g gorzkiej czekolady
kromka chleba tostowego
2 łyżka mleka
50 g masła
30 g cukru
żółtka
50 g mielonych migdałów
białka
30 g cukru
Ponadto:
100 ml śmietany

Opis wykonania

Rozpuścić czekoladę. Odkroić skórkę z tostów. Tost drobno zetrzeć i wymieszać z mlekiem. Natłuścić masłem foremki lub filiżanki odporne na działanie wysokiej temperatury (150 ml) i posypać cukrem. Pozostałe masło i cukier ubić na puszystą masę. Dodawać powoli żółtka. Dodać do masy kuwerturę, chleb tostowy I migdały. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Foremki napełnić masą do trzech czwartych wysokości i szczelnie przykryć żaroodporna folia. Włożyć do pojemnika do gotowania i gotować według przepisu. Ostrożnie wyłożyć i podawać z ubitą na półsztywno śmietaną. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, gotowanie na parze, 100⁰C, 40-45 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych