Mus cytrynowy

6 porcji
60 min
Trudne
Składniki
Wartości odżywcze
Mus cytrynowy
Mus cytrynowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Żelatynę namaczamy w odrobinie wody (ok. 50 ml), a następnie dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do temperatury 60 stopni.

Białka ubijamy na sztywno i odkładamy na bok
Do misy robota kuchennego wlewamy żółtka, dodajemy cukier, wlewamy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy na puszystą masę.
Cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodajemy ubite białka.
Porada
By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).


Na sam koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę kandyzowaną cytrynę.
Przekładamy do pucharków i schładzamy przez 2 godziny w lodówce.
Komentarze