Mus cytrynowy
![Mus cytrynowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7242/conversions/mus-cytrynowy-4410-single.webp)
6 porcje
60 min
Trudne
Orzeźwiający mus cytrynowy to mistrzowska, deserowa propozycja.
Składniki
8 szt. - jajek
6 łyżek - cukru
- sok z cytryny (z 4 sztuk)
2 łyżki - skórki z cytryny
Mus cytrynowy
Mus cytrynowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8320/conversions/AhQHporU5pJsrE-thumb.webp)
Żelatynę namaczamy w odrobinie wody (ok. 50 ml), a następnie dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do temperatury 60 stopni.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8321/conversions/ob8EoKhGxvTQo6-thumb.webp)
Białka ubijamy na sztywno i odkładamy na bok
Do misy robota kuchennego wlewamy żółtka, dodajemy cukier, wlewamy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy na puszystą masę.
Cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodajemy ubite białka.
Porada
By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8322/conversions/hUioUJ2qldBVDQ-thumb.webp)
Na sam koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę kandyzowaną cytrynę.
Przekładamy do pucharków i schładzamy przez 2 godziny w lodówce.
Komentarze