Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla
8 porcje
Średnie
4.4 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Wartości odżywcze
Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla
Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki, tak ma być!Wyłóż masę do naczynia , przykryj je i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.Przygotuj cukier puder w głębokim talerzu. Małą łyżeczką nabieraj porcje wielkości małego orzecha włoskiego ( moje były raczej wielkości gigantycznego orzecha , ale radzę Wam robić małe kulki, gdyż ciastka znacznie podwoją swoją objętość ). Staczajcie masę bezpośrednio do cukru pudru i formujcie kulki, lekko je spłaszczając. Układajcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Zachowajcie odstępy! Wciśnijcie po 2-3 migdały na każde ciastko.Powinno się je sparzyć i obrać ze skórki, ale ja lubię rzeczy rustykalne i nie obrałam ich. Wyszły równie pyszne! Należy piec w 180 stopniach nie więcej niż 15 minut.Ciasteczka są wspaniale chrupiące dookoła i skrywają lekko ciągnące się wnętrze. Zjecie kilka na ciepło, gwarantuję! Smacznego!
Komentarze