Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla

Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla
Ilośc porcji

8 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.75 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis przywieziony z Sycylii.Moje dzieci kochają te ekspresowe i łatwe ciasteczka.

Składniki

300 g mąka z migdałów
3 szt. białka
300 g cukier pudru + mniej więcej tyle samo na obtaczanie ciastek
1 łyżka miód

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
569.25 kcal
Tłuszcz
21.45 g
Węglowodany
80.75 g
Błonnik
11.4 g
Białko
5.35 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki, tak ma być!Wyłóż masę do naczynia , przykryj je i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.Przygotuj cukier puder w głębokim talerzu. Małą łyżeczką nabieraj porcje wielkości małego orzecha włoskiego ( moje były raczej wielkości gigantycznego orzecha , ale radzę Wam robić małe kulki, gdyż ciastka znacznie podwoją swoją objętość ). Staczajcie masę bezpośrednio do cukru pudru i formujcie kulki, lekko je spłaszczając. Układajcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Zachowajcie odstępy! Wciśnijcie po 2-3 migdały na każde ciastko.Powinno się je sparzyć i obrać ze skórki, ale ja lubię rzeczy rustykalne i nie obrałam ich. Wyszły równie pyszne! Należy piec w 180 stopniach nie więcej niż 15 minut.Ciasteczka są wspaniale chrupiące dookoła i skrywają lekko ciągnące się wnętrze. Zjecie kilka na ciepło, gwarantuję! Smacznego!


Oceń przepis
Średnia ocen: 4.75, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych