Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.75 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nachosy to jedna z przekąsek, która wywodzi się z Meksyku. Podobnie jak tortilla, stały się bardzo popularne w Polsce i mogą śmiało konkurować z chipsami. Przygotowanie domowych nachosów jest łatwiejsze, niż może ci się wydawać. Dodatkowo, pieczone w piekarniku chrupki są o wiele zdrowsze i zawierają mniej tłuszczu, niż ich sklepowe odpowiedniki. Zaproś przyjaciół na seans filmowy i zaskocz ich samodzielnie przygotowanymi nachosami według prostego przepisu. Będą smakowały jeszcze lepiej, gdy podasz do nich sos pomidorowy lub inny, ulubiony dip. Solone, pikantne, a może czosnkowe? Zdecyduj, które z nachosów staną się twoimi ulubionymi.

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
Ok. 200 ml wody
6 łyżek oleju słonecznikowego
Przyprawy: Sól, chilli, słodka papryka, kurkuma

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
317 kcal
Tłuszcz
12.9 g
Węglowodany
44.5 g
Błonnik
5.6 g
Białko
2.9 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Przygotuj miskę, wsyp do niej obie mąki i dodaj przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, dużą szczyptę soli, ¼ łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę chilli. Wszystko razem wymieszaj.

Wodę zagotuj z dodatkiem oleju, przestudź. Wodę dodawaj porcjami do mąki jednocześnie wyrabiając masę, aż wszystkie składniki się połączą i nie ciasto będzie sprężyste. Nie przejmuj się, jeśli nie zużyjesz całej wody, w zagniataniu ciasta na nachosy ważne jest wyczucie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Gotowe ciasto na nachosy włóż do lodówki na około pół godziny.

Ciasto podziel na cztery części, każdą ułóż na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj na cienkie placki i pokrój w trójkąty.

Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, włóż do niego nachosy ułożone na blaszce z pergaminem i piecz około 10 minut na złoty kolor. 

Gdy wystygną podawaj z ulubionym sosem, na przykład pomidorową salsą lub dipem czosnkowo-ziołowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.75, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych