Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Nachosy

Opis wykonania

Nachosy to jedna z przekąsek, która wywodzi się z Meksyku. Podobnie jak tortilla, stały się bardzo popularne w Polsce i mogą śmiało konkurować z chipsami. Przygotowanie domowych nachosów jest łatwiejsze, niż może ci się wydawać. Dodatkowo, pieczone w piekarniku chrupki są o wiele zdrowsze i zawierają mniej tłuszczu, niż ich sklepowe odpowiedniki. Zaproś przyjaciół na seans filmowy i zaskocz ich samodzielnie przygotowanymi nachosami według prostego przepisu. Będą smakowały jeszcze lepiej, gdy podasz do nich sos pomidorowy lub inny, ulubiony dip. Solone, pikantne, a może czosnkowe? Zdecyduj, które z nachosów staną się twoimi ulubionymi.

1

Przygotuj miskę, wsyp do niej obie mąki i dodaj przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, dużą szczyptę soli, ¼ łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę chilli. Wszystko razem wymieszaj.

2

Wodę zagotuj z dodatkiem oleju, przestudź. Wodę dodawaj porcjami do mąki jednocześnie wyrabiając masę, aż wszystkie składniki się połączą i nie ciasto będzie sprężyste. Nie przejmuj się, jeśli nie zużyjesz całej wody, w zagniataniu ciasta na nachosy ważne jest wyczucie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki.

3

Gotowe ciasto na nachosy włóż do lodówki na około pół godziny.

4

Ciasto podziel na cztery części, każdą ułóż na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj na cienkie placki i pokrój w trójkąty.

5

Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, włóż do niego nachosy ułożone na blaszce z pergaminem i piecz około 10 minut na złoty kolor. 

Gdy wystygną podawaj z ulubionym sosem, na przykład pomidorową salsą lub dipem czosnkowo-ziołowym.