Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Nachosy

Opis wykonania

Nachosy to jedna z przekąsek, która wywodzi się z Meksyku. Podobnie jak tortilla, stały się bardzo popularne w Polsce i mogą śmiało konkurować z chipsami. Przygotowanie domowych nachosów jest łatwiejsze, niż może ci się wydawać. Dodatkowo, pieczone w piekarniku chrupki są o wiele zdrowsze i zawierają mniej tłuszczu, niż ich sklepowe odpowiedniki. Zaproś przyjaciół na seans filmowy i zaskocz ich samodzielnie przygotowanymi nachosami według prostego przepisu. Będą smakowały jeszcze lepiej, gdy podasz do nich sos pomidorowy lub inny, ulubiony dip. Solone, pikantne, a może czosnkowe? Zdecyduj, które z nachosów staną się twoimi ulubionymi.

  1. Przygotuj miskę, wsyp do niej obie mąki i dodaj przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, dużą szczyptę soli, ¼ łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę chilli. Wszystko razem wymieszaj.

  2. Wodę zagotuj z dodatkiem oleju, przestudź. Wodę dodawaj porcjami do mąki jednocześnie wyrabiając masę, aż wszystkie składniki się połączą i nie ciasto będzie sprężyste. Nie przejmuj się, jeśli nie zużyjesz całej wody, w zagniataniu ciasta na nachosy ważne jest wyczucie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki.

  3. Gotowe ciasto na nachosy włóż do lodówki na około pół godziny.

  4. Ciasto podziel na cztery części, każdą ułóż na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj na cienkie placki i pokrój w trójkąty.

  5. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, włóż do niego nachosy ułożone na blaszce z pergaminem i piecz około 10 minut na złoty kolor. 

    Gdy wystygną podawaj z ulubionym sosem, na przykład pomidorową salsą lub dipem czosnkowo-ziołowym.