Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.83 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nachosy to jedna z przekąsek, która wywodzi się z Meksyku. Podobnie jak tortilla, stały się bardzo popularne w Polsce i mogą śmiało konkurować z chipsami. Przygotowanie domowych nachosów jest łatwiejsze, niż może ci się wydawać. Dodatkowo, pieczone w piekarniku chrupki są o wiele zdrowsze i zawierają mniej tłuszczu, niż ich sklepowe odpowiedniki. Zaproś przyjaciół na seans filmowy i zaskocz ich samodzielnie przygotowanymi nachosami według prostego przepisu. Będą smakowały jeszcze lepiej, gdy podasz do nich sos pomidorowy lub inny, ulubiony dip. Solone, pikantne, a może czosnkowe? Zdecyduj, które z nachosów staną się twoimi ulubionymi.

Składniki

1 szklanka - mąki pszennej
1 szklanka - mąki kukurydzianej
ok. 200 ml - wody
przyprawy: - sól i chili, słodka papryka, kurkuma

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
317 kcal
Tłuszcz
12.9 g
Węglowodany
44.5 g
Błonnik
5.6 g
Białko
2.9 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Przygotuj miskę, wsyp do niej obie mąki i dodaj przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, dużą szczyptę soli, ¼ łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę chilli. Wszystko razem wymieszaj.

Wodę zagotuj z dodatkiem oleju, przestudź. Wodę dodawaj porcjami do mąki jednocześnie wyrabiając masę, aż wszystkie składniki się połączą i nie ciasto będzie sprężyste. Nie przejmuj się, jeśli nie zużyjesz całej wody, w zagniataniu ciasta na nachosy ważne jest wyczucie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki.

Porada

Nachosy możesz także usmażyć na suchej patelni lub na głębokim oleju, będą wówczas jeszcze bardziej chrupiące.



Bosh Logo
Bosh

Gotowe ciasto na nachosy włóż do lodówki na około pół godziny.

Ciasto podziel na cztery części, każdą ułóż na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj na cienkie placki i pokrój w trójkąty.

Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, włóż do niego nachosy ułożone na blaszce z pergaminem i piecz około 10 minut na złoty kolor. 

Gdy wystygną podawaj z ulubionym sosem, na przykład pomidorową salsą lub dipem czosnkowo-ziołowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.83, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Moje pierwsze w zyciu nachosy :) wyszły super, ja swoje usmażyłam na głębokim oleju
fiziowaaa
Super, nachosy są idealną przekąską na imprezę :D