Nachosy
4 porcje
30 min
Łatwe
4.83 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Nachosy
Nachosy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj miskę, wsyp do niej obie mąki i dodaj przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, dużą szczyptę soli, ¼ łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę chilli. Wszystko razem wymieszaj.
Wodę zagotuj z dodatkiem oleju, przestudź. Wodę dodawaj porcjami do mąki jednocześnie wyrabiając masę, aż wszystkie składniki się połączą i nie ciasto będzie sprężyste. Nie przejmuj się, jeśli nie zużyjesz całej wody, w zagniataniu ciasta na nachosy ważne jest wyczucie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Gotowe ciasto na nachosy włóż do lodówki na około pół godziny.
Ciasto podziel na cztery części, każdą ułóż na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj na cienkie placki i pokrój w trójkąty.
Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, włóż do niego nachosy ułożone na blaszce z pergaminem i piecz około 10 minut na złoty kolor.
Gdy wystygną podawaj z ulubionym sosem, na przykład pomidorową salsą lub dipem czosnkowo-ziołowym.
Komentarze