Nachosy
4 porcje
30 min
Łatwe
4.83 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Nachosy
Nachosy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj miskę, wsyp do niej obie mąki i dodaj przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, dużą szczyptę soli, ¼ łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę chilli. Wszystko razem wymieszaj.
Wodę zagotuj z dodatkiem oleju, przestudź. Wodę dodawaj porcjami do mąki jednocześnie wyrabiając masę, aż wszystkie składniki się połączą i nie ciasto będzie sprężyste. Nie przejmuj się, jeśli nie zużyjesz całej wody, w zagniataniu ciasta na nachosy ważne jest wyczucie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki.
Porada
Nachosy możesz także usmażyć na suchej patelni lub na głębokim oleju, będą wówczas jeszcze bardziej chrupiące.
Gotowe ciasto na nachosy włóż do lodówki na około pół godziny.
Ciasto podziel na cztery części, każdą ułóż na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj na cienkie placki i pokrój w trójkąty.
Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, włóż do niego nachosy ułożone na blaszce z pergaminem i piecz około 10 minut na złoty kolor.
Gdy wystygną podawaj z ulubionym sosem, na przykład pomidorową salsą lub dipem czosnkowo-ziołowym.
Komentarze