Naleśniki z serkiem, kukurydzą, boczkiem i bananem inspirowane przepisem J. Olivera
4 porcje
15 min
Średnie
Składniki
Naleśniki z serkiem, kukurydzą, boczkiem i bananem inspirowane przepisem J. Olivera
Naleśniki z serkiem, kukurydzą, boczkiem i bananem inspirowane przepisem J. Olivera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kukurydzę wraz z zalewą przelewamy do miski. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki dymkę oraz chili. Następnie dodajemy jajka, serek wiejski, mąkę żytnią, mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Mieszamy, po czym rozrzedzamy stopniowo masę mlekiem, do uzyskania gęstego lejącego się ciasta. Doprawiamy delikatnie pieprzem i solą.
Nagrzewamy nieprzywierającą patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Przecieramy papierowym ręcznikiem. Następnie kładziemy na patelni dwa cienkie plasterki boczku. Na drugiej stronie patelni wlewamy dwie małe chochle ciasta i lekko rozpłaszczamy. Obieramy banana i przekrawamy go wzdłuż na dwie połówki.
Kładziemy je na patelni, żeby się skarmelizowały i przewracamy, kiedy przyrumienią się z jednej strony. Podobnie robimy w przypadku naleśników. Kiedy wszystko jest gotowe, zdejmujemy z patelni i podajemy na talerzu razem z kleksami gęstego jogurtu.
Komentarze