Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Intensywnie rubinowy płyn na przyjemny, słodko-kwaśny smak.

Składniki

1,5 kg wiśni
500 ml wódki
500 ml spirytusu
1/2 litra miodu
Przegotowana woda

Opis wykonania

Nalewkę można pić i wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się jako składnik drinków, ponczów oraz jako dodatek do wypieków i deserów.

Opis przygotowania:

  1. Wiśnie wydryluj i przełóż do dużego słoika. Owoce zalej miodem. Wiśnie powinny być przykryte. Jeśli nie są, dolej do słoika przegotowanej wody. Słoik odstaw na 2 tygodnie.
  2. Następnie odlej powstały sok, a wiśnie zalej wódką. W razie potrzeby dopełnij wodą, aby zakryć owoce. Odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  3. Ponownie odlej płyn, a owoce zalej spirytusem. Odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  4. Odcedź ostatnią partię i połącz ze sobą wszystkie otrzymane płyny. Dokładnie wymieszaj i przelej nalewkę do butelek.

TIP

  • Miód możesz zamienić na brązowy cukier.
  • Aby nalewka miała wyjątkowy smak dodaj do niej 50 ml Amaretto.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo fajny pomysł, Sprawdzę go !
Babylington
Pyszna. Cudownie rozgrzewa.
Ewusia1222
Bardzo dobry przepis na nalewkę
lukaszn12
Dużo lepsza niż kupna.
Aleksandra J
Bardzo dobra nalewka 😊 przelewam do ładnych butelek i jest idealnym dodatkiem do prezentów 😊
bsylvia
Bardzo dobra domowa nalewka z wiśni - polecam!
Lalaxo
Takim truneczkiem nie pogardzę. Mniam!

Powiązane przepisy