Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Omlet cesarski, znany również jako Kaiserschmarrn, to klasyczne austriackie danie, które zachwyca swoją delikatnością i słodyczą. Puszyste ciasto smażone na złoty kolor, posypane cukrem pudrem i podane z owocami staje się królewskim śniadaniem, które rozpieszcza każde kubki smakowe. Idealny sposób, by dodać odrobinę luksusu do porannego posiłku i zacząć dzień od nuty słodyczy.

Składniki

60 g - cukru
4 szt. - białek
1 szczypta - soli
250 g - mąki pszennej
500 ml - mleka
4 szt. - żółtek
3 łyżeczki - cukru wanilinowego
1 łyżka - masła
50 g - rodzynek
- cukier puder do dekoracji

Opis wykonania

Krok 1

Do misy robota dodaj białka i szczyptę soli. Zacznij je ubijać po ok. 2 min i stopniowo dodawaj cukier, ubij na sztywną pianę. Przełóż ubite białka do miski.

Do misy robota dodaj mąkę, mleko, żółtka i cukier waniliowy, wymieszaj do połączenia składników.

Krok 2

Połącz ciasto z ubitymi białkami i rodzynkami, delikatnie wymieszaj.

Na żaroodporną ciepłą patelnię, dodaj masło, wlej ciasto i smaż przez 3 min.

Krok 3

Patelnię umieść w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku. Omlet piecz przez 15 minut.

Omlet podziel na części, posyp cukrem pudrem i podawaj.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy