Omlet cesarski
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Omlet cesarski, znany również jako Kaiserschmarrn, to klasyczne austriackie danie, które zachwyca swoją delikatnością i słodyczą. Puszyste ciasto smażone na złoty kolor, posypane cukrem pudrem i podane z owocami staje się królewskim śniadaniem, które rozpieszcza każde kubki smakowe. Idealny sposób, by dodać odrobinę luksusu do porannego posiłku i zacząć dzień od nuty słodyczy.
Składniki
60 g - cukru
4 szt. - białek
1 szczypta - soli
250 g - mąki pszennej
500 ml - mleka
4 szt. - żółtek
3 łyżeczki - cukru wanilinowego
1 łyżka - masła
50 g - rodzynek
- cukier puder do dekoracji
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
510 kcal
Tłuszcz
13.4 g
Węglowodany
78.5 g
Błonnik
18.3 g
Białko
2.3 g
Sól
0.7 g
Omlet cesarski
Omlet cesarski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do misy robota dodaj białka i szczyptę soli. Zacznij je ubijać po ok. 2 min i stopniowo dodawaj cukier, ubij na sztywną pianę. Przełóż ubite białka do miski.
Do misy robota dodaj mąkę, mleko, żółtka i cukier waniliowy, wymieszaj do połączenia składników.
Połącz ciasto z ubitymi białkami i rodzynkami, delikatnie wymieszaj.
Na żaroodporną ciepłą patelnię, dodaj masło, wlej ciasto i smaż przez 3 min.
Patelnię umieść w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku. Omlet piecz przez 15 minut.
Omlet podziel na części, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Komentarze