Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Lizaki z ciasta francuskiego z owocami leśnymi.

Lizaki z ciasta francuskiego z owocami leśnymi.
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto francuskie z nadzieniem z owoców leśnych i wanilii na patyczkach. Lizaki z pysznymi sezonowymi owocami. Ciepłe lub na zimno i bardzo smakowite.

Składniki

1 szt. 1. ciasto francuskie (gotowe lub wykonane samodzielniewykonane).
0,5 kg 2. owoce sezonowe (truskawki, czereśnie, maliny, borówki, jabłka...).
1 szt. 3. Laska wanilii.
1 szt. 4. jajko.
5 g 5. cukier puder do dosłodzenia i opruszenia lizaków.
14szt szt. 6. patyczki drewniane do lodów.

Opis wykonania

Przygotuj owocowe nadzienie. Owoce (truskawki, borówki, porzeczki...) wsyp do garnka i zagotuj z cukrem (użyj tyle by nie były za słodkie) i ziarenkami wanilii. Odparuj sok gotując ok 15 minut. Wystudź. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkuj, podzielna prostokąty, które po zamknięciu utworzą kwadraty. Na każdym prostokącie ułóż przygotowaną wcześniej "frużelinę" z owoców leśnych i jeden patyczek drewniany do lodów. Brzegi kwadratów posmaruj rozkłóconym jajkiem i zamknij dociskając widelcem. Ułóż lizaki na papierze do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z pieca oprósz cukrem pudrem (cukier przyklei się do ciasta i nie będzie spadał podczas jedzenia :). Smacznego dzieciaki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Bez patyczków ale są pyszne 😊