Lizaki z ciasta francuskiego z owocami leśnymi.
4 porcje
Średnie
Składniki
Lizaki z ciasta francuskiego z owocami leśnymi.
Lizaki z ciasta francuskiego z owocami leśnymi.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj owocowe nadzienie. Owoce (truskawki, borówki, porzeczki...) wsyp do garnka i zagotuj z cukrem (użyj tyle by nie były za słodkie) i ziarenkami wanilii. Odparuj sok gotując ok 15 minut. Wystudź. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkuj, podzielna prostokąty, które po zamknięciu utworzą kwadraty. Na każdym prostokącie ułóż przygotowaną wcześniej "frużelinę" z owoców leśnych i jeden patyczek drewniany do lodów. Brzegi kwadratów posmaruj rozkłóconym jajkiem i zamknij dociskając widelcem. Ułóż lizaki na papierze do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z pieca oprósz cukrem pudrem (cukier przyklei się do ciasta i nie będzie spadał podczas jedzenia :). Smacznego dzieciaki.
Komentarze