Lizaki z ciasta francuskiego z owocami leśnymi.
Opis wykonania
Ciasto francuskie z nadzieniem z owoców leśnych i wanilii na patyczkach. Lizaki z pysznymi sezonowymi owocami. Ciepłe lub na zimno i bardzo smakowite.
Przygotuj owocowe nadzienie. Owoce (truskawki, borówki, porzeczki...) wsyp do garnka i zagotuj z cukrem (użyj tyle by nie były za słodkie) i ziarenkami wanilii. Odparuj sok gotując ok 15 minut. Wystudź. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkuj, podzielna prostokąty, które po zamknięciu utworzą kwadraty. Na każdym prostokącie ułóż przygotowaną wcześniej "frużelinę" z owoców leśnych i jeden patyczek drewniany do lodów. Brzegi kwadratów posmaruj rozkłóconym jajkiem i zamknij dociskając widelcem. Ułóż lizaki na papierze do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z pieca oprósz cukrem pudrem (cukier przyklei się do ciasta i nie będzie spadał podczas jedzenia :). Smacznego dzieciaki.