Owocowe galaretki
4 porcje
Średnie
Galaretka jest naturalna, gęsta i pięknie pachnie. To idealny deser na upalne dni. Do jej przygotowania możesz uzyć owoców sezonowych lub egzotycznych
Składniki
300 g truskawki
2-3 g agar
100 ml woda
1 łyżeczka ksylitol
Owocowe galaretki
Owocowe galaretki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj, a następnie przełóż do rondelka i zagotuj. Możesz dosłodzić je ksylitolem. Wodę doprowadź do wrzenia. Stopniowo dodawaj do niej agar cały czas mieszając, uważając aby nie powstały grudki. Następnie przelej ją do musu truskawkowego i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do foremki i odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Identycznie postępuj z przygotowaniem galaretki jagodowej.
Komentarze