Owsiana krajanka z żurawinową galaretką
4 porcje
45 min
Łatwe
Deser z pieczonej, migdałowej owsianki i galaretki z suszonej żurawiny. Nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów i cukru.
Składniki
125 g ser ricotta
1 szt. jajko małe
2 łyżka miód prawdziwy
1 łyżeczka siemię lniane mielone
100 g płatki migdałowe
1/2 szklanka płatki owsiane błyskawiczne
100 g żurawina suszona
1 szklanka woda
Owsiana krajanka z żurawinową galaretką
Owsiana krajanka z żurawinową galaretką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Etap I:Ser ricotta rozetrzeć trzepaczką razem z jajkiem i miodem. Płatki migdałowe zmielić i wsypać razem z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi do mokrych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 11 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę na dno i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 15 min. Wystudzić.
Etap II:Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, aż zmiękną. Żurawinę zalać wrzątkiem w garnuszku i odstawić na 20 min. Kiedy napęcznieje, wszystko zmiksować dokładnie blenderem. Wstawić na mały ogień i dobrze podgrzać. Do gorącej żurawiny dodać odciśniętą z wody żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i tężącą wylać na upieczoną owsiankę. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyjąć z formy i pokroić na kwadraty.
Komentarze