makaron z sosem botwinkowym

4 porcje
Średnie
Oryginalne, "krwawe" danie z botwinki. Dla wszystkich kochających eksperymenty w kuchni moje zapewnienie- danie jest przepyszne!
Składniki
1 szt. botwinka
2 łyżka oliwa czosnkowa
2 łyżka cytryna, sok
2 szczypta sól ziołowa
100 g feta
200 g makaron
makaron z sosem botwinkowym
makaron z sosem botwinkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Botwinkę umyć, buraczki drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Po kilku minutach dodać posiekane łodygi i za moment dorzucić pokrojone drobno liście. Podlać odrobiną wody, dusić do miękkości- około 15 minut. Pod koniec zakwasić sokiem z cytryny i doprawić solą ziołową. W osolonej wodzie ugotować ulubiony kształt makaronu. Makaron wymieszać z sosem i kawałeczkami fety. Smacznego :)
Komentarze