Owsiane ciasteczka z bakaliami
Opis wykonania
Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a co najważniejsze stanowią zdrową alternatywę kupnych ciastek po które dzieci często sięgają..
W garnuszku na małym ogniu roztopić masło z cukrem kokosowym. Zdjąć z ognia i dodać miód - wymieszać. W misce wymieszać mąkę, płatki, sól, proszek, rodzynki, pestki dyni, słonecznik i pokrojone w kosteczkę śliwki. Opcjonalnie można dodać pokruszoną na kawałeczki gorzką czekoladę. Łączymy zawartość garnuszka i miski, mieszamy, formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Czekamy aż ciasteczka wystygną (początkowo są bardzo miękkie). Pakujemy do śniadaniówek dzieci na drugie śniadanie wraz z dodatkiem owocu i/lub warzyw.