Panzanella - włoska sałatka z chlebem
![Panzanella - włoska sałatka z chlebem](https://akademiasmaku.pl/storage/8156/conversions/panzanella-wloska-salatka-z-chlebem-5354-single.webp)
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Panzanella równie dobra jest na ciepło, jak i na zimno. W tej drugiej wersji doskonale sprawdza się w upały - jest lekka, sycąca i… chłodząca.
Składniki
40 dkg miksu różnych pomidorów
1 szt. średniej czerwonej cebuli
2 łyżka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1 szt. ciabatty
2 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
do smaku sól i pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
232.5 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
31.2 g
Błonnik
7.1 g
Białko
4.5 g
Sól
4.7 g
Panzanella - włoska sałatka z chlebem
Panzanella - włoska sałatka z chlebem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10969/conversions/JYkPPuPo1qSMxa-thumb.webp)
Pomidory pokrój na większe kawałki, cebulę - w piórka. Ciabattę porwij na mniejsze kawałki.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10970/conversions/RbuSmrzK65oI27-thumb.webp)
Do wyższej misy przełóż pomidory, dodaj pokrojoną cebulę, oliwki, kapary, kawałki ciabatty, sok z cytryny, oliwę, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj.
Komentarze