Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

7 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ten sposób na wegetariańską parmigianę na pewno ci się spodoba. Parmigiana pysznym i sycącym daniem na każdą porę roku. Sprawdź przepis.

Składniki

4 szt. bakłażanów
200 g mozzarelli
200 g Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
700 ml passaty
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
do smażenia olej roślinny
1 szczypta soli
8-10 listki świeżej bazyli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
291.3 kcal
Tłuszcz
16.8 g
Węglowodany
11.3 g
Błonnik
21.2 g
Białko
3.4 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Umyj bakłażany, pokrój je w wzdłuż na cienkie plastry o grubości około 5mm posól je i odstaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz plastry bakłażanów pod zimną wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.

Na większej patelni rozgrzej olej i obsmaż bakłażany z każdej strony do lekkiego zarumienia. Zetrzyj sery na tarce, zmieszaj razem. Do rondelka przelej passatę pomidorową, dodaj cukier, oregano, dopraw solą do smaku. Gotuj kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje.

Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadź trochę sosu, , ułóż warstwę bakłażanów, pokryj warstwą sosu, posyp mozzarellą, czynność powtarzaj do zużycia składników. Ostatnią warstwą powinna być warstwa sosu, posypana mixem serów.

Krok 2

Naczynie z bakłażanami włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut. Jeśli ser będzie się za bardzo przypiekał, zapiekankę można przykryć folią aluminiową.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Po wyjęciu z piekarnika zostaw parmigianę na 15 minut do ustabilizowania.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Polecam gorąco, bardzo lekkie danie!
Radosław
Bardzo smaczna zapiekanka. Prosta w zrobieniu