Parmigiana
7 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Parmigiana
Parmigiana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj bakłażany, pokrój je w wzdłuż na cienkie plastry o grubości około 5mm posól je i odstaw na 30 minut. Po tym czasie opłucz plastry bakłażanów pod zimną wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi.
Na większej patelni rozgrzej olej i obsmaż bakłażany z każdej strony do lekkiego zarumienia. Zetrzyj sery na tarce, zmieszaj razem. Do rondelka przelej passatę pomidorową, dodaj cukier, oregano, dopraw solą do smaku. Gotuj kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje.
Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadź trochę sosu, , ułóż warstwę bakłażanów, pokryj warstwą sosu, posyp mozzarellą, czynność powtarzaj do zużycia składników. Ostatnią warstwą powinna być warstwa sosu, posypana mixem serów.
Naczynie z bakłażanami włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut. Jeśli ser będzie się za bardzo przypiekał, zapiekankę można przykryć folią aluminiową.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
Po wyjęciu z piekarnika zostaw parmigianę na 15 minut do ustabilizowania.
Komentarze