Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami

Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna babka w wersji fit, czyli bez białej mąki, białego cukru i bez masła. Polecam, bo to samo zdrowie!

Składniki

260 g Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 szt. Średniej wielkości marchewki
50 g Suszona żurawina
50 g Rodzynki
3 szt. Jajka
1 szczypta Sól
130 g Cukier trzcinowy lub brzozowy
160 ml Maślanka

Opis wykonania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Marchewki umyć, ostrugać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy wlać maślankę, wsypać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać startą marchewkę, żurawinę i rodzynki, wymieszać i przelać równomiernie do formy. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, wystudzić, po czym delikatnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych