Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami
8 porcje
70 min
Średnie
Pyszna babka w wersji fit, czyli bez białej mąki, białego cukru i bez masła. Polecam, bo to samo zdrowie!
Składniki
260 g Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 szt. Średniej wielkości marchewki
50 g Suszona żurawina
50 g Rodzynki
3 szt. Jajka
1 szczypta Sól
130 g Cukier trzcinowy lub brzozowy
160 ml Maślanka
Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami
Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Marchewki umyć, ostrugać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy wlać maślankę, wsypać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać startą marchewkę, żurawinę i rodzynki, wymieszać i przelać równomiernie do formy. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, wystudzić, po czym delikatnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Komentarze