Pieczona cukinia w cieście orkiszowym
8 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Pieczona cukinia w cieście orkiszowym
Pieczona cukinia w cieście orkiszowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczyny dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy kulę, przekładamy do wysokiej miseczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii. Cukinię (bez pestek) kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg (grubość i wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza to ok. 0,4 cm) i układamy na blasze podsypaną mąką. Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min, w 180°C. Około 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię każdej pizzy dodajemy albo starty parmezan, albo ser gorgonzolę. Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty z gorgonzolą .Rada: jeśli nie macie oleju rzepakowego smakowego, wystarczy użyć zwykłego, ale dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Cukinii już nie solimy ! Tak przygotowane pizze można podawać na gorąco, lub zimno. Można zjadać w całości lub pokroić każda jak pizze na 4 równe części.
Komentarze