Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bożonarodzeniowe pierniczki to słodki symbol świąt i źródło wielu radosnych chwil. W ich przygotowanie koniecznie zaangażuj całą rodzinę, wtedy będą smakować najlepiej!

Składniki

75 ml miodu
80 g masła roztopionego
90 g cukru pudru
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Opis wykonania

W misie robota kuchennego umieść suche składniki: mąkę, cukier puder, kakao, sodę oczyszczoną, korzenną przyprawę piernikową, a także 1 jajko, masło i miód. Wszystko zmiksuj. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i mieć jednolitą konsystencję.

Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wykrój dowolne kształty przy pomocy foremek.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Pierniczki umieść na wyłożonej papierem blaszce i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Pieczenie powinno zająć 6 do 8 minut – warto sprawdzać pierniczki podczas pieczenia, aby się nie przypaliły.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych