Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierniczki

Pierniczki

Nazwa pierników wywodzi się od pieprzu i pikantnych przypraw korzennych. Szczególnie chętnie przygotowywane są na Boże Narodzenie, ozdabiane lukrem i wycinane w przeróżne kształty. Krótka historia pierniczków Ciastka z...

Czytaj więcej
Pierniczki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Nazwa pierników wywodzi się od pieprzu i pikantnych przypraw korzennych. Szczególnie chętnie przygotowywane są na Boże Narodzenie, ozdabiane lukrem i wycinane w przeróżne kształty.

Krótka historia pierniczków

Ciastka z dodatkiem pieprzu i miodu, zbliżone smakiem do dzisiejszych pierników, jadano już w starożytności. W średniowieczu dzięki dodatkowi korzennych przypraw, które trafiły do Europy w czasie wypraw krzyżowych, stały się specjalnością zakonników, w szczególności benedyktynów. W ten sposób pierniczki korzenne trafiły Polski, a miastem słynącym z ich wyrobu jest Toruń.

Pierwsze wzmianki o toruńskich piernikach pochodzą z XIV wieku. Dawniej twardymi piernikami, wycinanymi w najróżniejsze kształty, dekorowano świąteczne drzewka. Piernikowe dekoracje – przepięknie zdobione – były w średniowieczu towarem luksusowym ze względu na użyte w nich drogie przyprawy korzenne. Dziś miękkie pierniczki lukrowane lub w czekoladzie dostępne są przez cały rok. Jednak pierniczki jako dekoracje choinek nie ustępują kolorowym bombkom i łańcuchom.

Rodzaje pierniczków

Jednym z najpopularniejszych rodzajów piernika jest Katarzynka, wypiekana od dnia św. Katarzyny (25 listopada) do Bożego Narodzenia. Niemniej popularne są niemieckie Lebkuchen w wersji miękkiej i twardej, z których słynie Norymberga. Szwedzi słyną z cieniutkich pierniczków pepparkakor, a mieszkańcy Wielkiej Brytanii z korzennych ciasteczek w kształcie ludzików.

Dziś popularnych jest wiele sposobów na to, jak zrobić pierniczki miękkie, szybkie pierniczki oraz tradycyjny piernik staropolski przygotowywany na kilka tygodni przed świętami, a także figuralne ozdoby piernikowe. Pięknie zdobione nie tylko lukrem będą cieszyć oko, zwłaszcza, że wpisują się w trend ekologicznych ozdób oraz kuchni zero waste. Sprawdź nasze przepisy na świąteczne pierniczki!