Pierożki jabłkowe
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pierożki jabłkowe
Pierożki jabłkowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Wymieszać z masłem, sokiem z cytryny i cukrem i poddusić na słabym ogniu. Dodać rodzynki i odstawić nadzienie do ostudzenia. Twarożek dobrze wycisnąć w ściereczce i jeśli to konieczne, przetrzeć przez sito. Wymieszać z olejem, jajkiem, mlekiem, cukrem, solą, niewielką ilością startej skórki z cytryny lub cukrem waniliowym i wszystko dobrze utrzeć. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Połowę przesiać do masy i utrzeć. Resztę szybko ugnieść aż powstanie gładka, jednorodna masa. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć 32 placuszki o średnicy 8-10 cm. Posmarować roztopionym masłem, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Na krążkach rozłożyć nadzienie z jabłek. Krawędź posmarować białkiem. Złożyć ciasto i docisnąć na brzegu.
Pierożki posmarować masła jajkiem za pomocą pędzelka, położyć na blasze i piec w podany sposób. Po pieczeniu krótko schłodzić. Zdjąć z blachy i odstawić na kratce kuchennej do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-180⁰C, 20-30 minut. Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5 minut.
Komentarze