Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierożki jabłkowe

Opis wykonania

Przepis na pierożki jabłkowe i przepis podstawowy na ciasto serowe

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Zmieszać z masłem, sokiem z cytryny i cukrem i poddusić na słabym ogniu. Dodać rodzynki i odstawić nadzienie do ostudzenia. Twarożek dobrze wycisnąć w ściereczce i jeśli to konieczne, przetrzeć przez sito. Zmieszać z olejem, jajkiem, mlekiem, cukrem, solą, niewielką ilością startej skórki z cytryny lub cukrem waniliowym i wszystko dobrze utrzeć. Zmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Połowę przesiać do masy i utrzeć. Resztę szybko ugnieść aż powstanie gładka, jednorodna masa. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć 32 placuszki o średnicy 8-10 cm. Posmarować roztopionym masłem, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Na krążkach rozłożyć nadzienie z jabłek. Krawędź posmarować białkiem. Złożyć ciasto i docisnąć na brzegu. Pierożki posmarować masła jajkiem za pomocą pędzelka, położyć na blasze i piec w podany sposób. Po pieczeniu krótko schłodzić. Zdjąć z blachy i odstawić na kratce kuchennej do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-180⁰C, 20-30 minut.
Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5 minut.