Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi z owocami

Pierogi z owocami

Pierogi na słodko to wyjątkowo smaczna propozycja na obiad. W wielką przyjemnością jedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli. Latem są przyjemnie orzeźwiające, a zimą przypominają smaki ciepłego lata....

Czytaj więcej
Pierogi z owocami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pierogi na słodko to wyjątkowo smaczna propozycja na obiad. W wielką przyjemnością jedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli. Latem są przyjemnie orzeźwiające, a zimą przypominają smaki ciepłego lata. Samodzielne wykonanie pierogów jest czasochłonne, jednak smak wynagradza wysiłek włożony w ich przygotowanie.

Jakie owoce do pierogów?

Klasyką gatunku są pierogi z jagodami lub z truskawkami. To chyba najczęściej wybierane przepisy na owocowe pierogi

Polane śmietanką, maślanką lub serkiem wiejskim smakują znakomicie. Dodatkowo można udekorować je świeżymi owocami.

Wariantem wartym przygotowania i spróbowania są pierogi z czereśniami, wiśniami, morelami, malinami. Jako owocowy farsz można wykorzystać mieszankę owoców leśnych lub inne dowolne połączenia np.   banan-truskawka. Pierogi z powodzeniem można przygotować również z dodatkiem owoców suszonych np. śliwek lub moreli.

Aby pierogi były bardziej treściwe w ramach farszu można połączyć owoce z nabiałem. W tym przypadku sprawdzi się twaróg, ricotta lub mascarpone.