Pierogi z owocami
Pierogi na słodko to wyjątkowo smaczna propozycja na obiad. W wielką przyjemnością jedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli. Latem są przyjemnie orzeźwiające, a zimą przypominają smaki ciepłego lata....
Czytaj więcej
Pierogi na słodko to wyjątkowo smaczna propozycja na obiad. W wielką przyjemnością jedzą je zarówno dzieci, jak i dorośli. Latem są przyjemnie orzeźwiające, a zimą przypominają smaki ciepłego lata. Samodzielne wykonanie pierogów jest czasochłonne, jednak smak wynagradza wysiłek włożony w ich przygotowanie.
Jakie owoce do pierogów?
Klasyką gatunku są pierogi z jagodami lub z truskawkami. To chyba najczęściej wybierane przepisy na owocowe pierogi
Polane śmietanką, maślanką lub serkiem wiejskim smakują znakomicie. Dodatkowo można udekorować je świeżymi owocami.
Wariantem wartym przygotowania i spróbowania są pierogi z czereśniami, wiśniami, morelami, malinami. Jako owocowy farsz można wykorzystać mieszankę owoców leśnych lub inne dowolne połączenia np. banan-truskawka. Pierogi z powodzeniem można przygotować również z dodatkiem owoców suszonych np. śliwek lub moreli.
Aby pierogi były bardziej treściwe w ramach farszu można połączyć owoce z nabiałem. W tym przypadku sprawdzi się twaróg, ricotta lub mascarpone.